"Wat als er geen dijken waren op Texel?" Foto: Johan Heijdeman

Leerlingen Bruinvis werken mee aan film 'Bij ons op de dijk'

Groep 7/8 van OBS De Bruinvis uit Oudeschild heeft donderdag een paar uur meegewerkt aan de film 'Bij ons op de dijk'. Een film die in opdracht van het Hoogheemraadschap wordt gemaakt om de verhoging van de dijk te vieren.

In de film spelen de leerlingen een belangrijke rol, maar ook de burgemeester werkt mee, een historicus, een wetenschapper, schapenboer, aannemer etc. De leerlingen mochten tekenen hoe het leven zou zijn op Texel zonder dijk. Hoe kunnen we er dan toch wonen en leven. De kinderen kwamen met geweldig creatieve oplossingen: iedereen een woonboot, heuvels aanleggen met bruggen ertussen, een ark, een gigantische drone waarin het hele eiland past, huizen op palen. De klas werd bemand met een regisseur, camera- en geluidsman en filmlampen terwijl de kinderen tekenden en vertelden wat hun oplossing was. Daarna ging de hele groep naar de dijk om verder te filmen met een drone.

Half oktober zal de film getoond worden tijdens een groot symposium en tegelijk zal de film dan ook te zien zijn via een speciale website.

Korte inhoud van de film: Het water is zowel onze vriend als onze vijand. Hoe houdt een eiland als Texel stand tegen het geweld van de zee? En blijft tegelijkertijd de verbinding behouden? In deze film ontdek je wat er de afgelopen jaren met de dijk van Texel is gebeurd om te zorgen dat het eiland de komende 50 jaar weer beschermd is tegen het water. De bijzondere hoofdrolspeler van dit verhaal is de dijk van Texel. De kijker wordt meegenomen in de ontwikkeling van de dijk aan de hand van verschillende 'verhalenvertellers'. Met Texelaars van de toekomst duikt men in de historie van de dijk. Om vervolgens te ontdekken dat leven bij en met het water minder zorgeloos is dan het lijkt. De klimaatveranderingen zijn niet alleen een uitdaging voor Texel, maar voor ons allemaal.