VVD en Texels Belang willen hand op knip

De fracties van de VVD en Texels Belang roepen het college op om met uitvoerbare bezuinigingsvoorstellen te komen die in verhouding staan tot de kosten van onze ambities. De motie wordt woensdag ter stemming gebracht tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces.

De partijen noemen het een 'must' dat er inzicht komt in de bezuinigingsmaatregelen zodat belastingen niet meer dan trendmatig verhoogd hoeven te worden. "De begrotingsbehandeling is niet alleen een moment om te kijken naar nieuwe uitgaven, maar ook een moment om bestaande uitgaven opnieuw te beoordelen. Bij de huidige manier van het vaststellen en bespreken van de Programmabegroting wordt alleen gekeken naar nieuwe (investerings-)voorstellen. En wordt dekking alleen gezocht in de verhoging van de inkomsten (de belastingen, dus)", stelt de VVD in de door Texels Belang gesteunde motie.

In de motie spreken de partijen uit dat "de ambitie van de gemeente Texel niet mag leiden tot een meer dan trendmatige verhoging" en "dat het belangrijk is dat de gemeenteraad ook echt iets te kiezen heeft (in ambitie en bekostiging van deze ambitie)." De twee grootste gemeenteraadspartijen roepen het college dan ook op om bij de Programmabegroting fase 2 in november 2019 met "realistische, in 2020 uitvoerbare bezuinigingsvoorstellen te komen (die in verhouding staan tot de kosten van onze ambities) en voortaan in mei/juni de gemeenteraad een Perspectiefnota aan te bieden, waarin niet alleen de ambities, plannen en opties voor het verhogen van de inkomsten staan, maar ook reële mogelijkheden voor bezuinigingen worden geschetst."

In de afgelopen periode waren er de nodige kritische geluiden, bijvoorbeeld na het besluit om de toeristenbelasting te verhogen. De kritiek luidt onder meer dat er meerde grote projecten worden uitgevoerd in plaats van keuzes te maken. Texels Belang (4) en de VVD (3) hebben samen zeven zetels. Zij zullen dus nog één raadslid mee moeten krijgen om een meerderheid voor het voorstel te behalen.

Huisvestingsverordening

Ondanks dat het de laatste vergadering voor het reces is, is het geen niemendalletje. Zo staat onder meer de Huisvestingsverordening op de agenda. Andere onderwerpen waarover besloten gaat worden zijn de 'garantstelling Koetebuurt-Wierstraat', de bijstelling investeringskrediet van de nieuwe sporthal, het Actieplan Toeristisch Toekomstplan en de herontwikkeling locatie voormalige Kompasschool.

De vergadering begint om 19:30 uur en openbaar toegankelijk. Daarnaast is de vergadering te volgen via de website van de gemeente.