De groep die het Marsdiep trotseerde.
De groep die het Marsdiep trotseerde. Foto: TX25/Dirk Albert Blom

Texelaars zwemmen Marsdiep over

Acht Texelse zwemmers hebben zaterdagmiddag het Marsdiep overgezwommen van Den Helder naar Texel.

In Den Helder werd nog even afgestemd wat het juiste tij was om te gaan, (te vroeg in het water drijf je met ebstroom de Noordzee op, en te laat drijf je met vloed de Waddenzee in), waarna de zwemmers ter hoogte van Lands End te water gingen. Onder begeleiding van volgboten begonnen de zwemmers aan de tocht, waarbij ze volgens planning eerst stukje richting de Razende Bol afdreven, en bij opkomend tij weer terug richting de Hors.

Halverwege het Marsdiep was de zee wat onstuimig met flinke golven, maar dat zijn de zwemmers, die wekelijks meerdere afstanden in zee zwemmen, ook wel gewend. Afhankelijk van de snelheid van de zwemmers kwamen ze in 3 verschillende groepjes allemaal voldaan op de Hors aan. Na het maken van de foto, gingen de zwemmers aan boord van de TX25, 1 van de volgboten, waar omgekleed kon worden, onder het genot van een bakkie koffie/thee kwamen de verhalen opgang over de geleverde prestatie.

Ramona Banda, Simon Lap en Rob Louws maakte voor de eerste keer de overtocht, de andere zwemmers waren Peter Haker, Ruud Mets, Pierre Bonnet, Sanne Bruggeman en Mariette Smid. De overtocht vond veilig plaats onder begeleiding van de schippers Dirk Albert Blom, Rob Arensman en Marcel Verbeek, Piet Kingma hield toezicht op de zwemmers.