Beeld van Sompop uit de lucht. Het schoollandje voor één dag festivalterrein dat velen weten te vinden.
Beeld van Sompop uit de lucht. Het schoollandje voor één dag festivalterrein dat velen weten te vinden. Foto: Gerhard Smit/Videolux

Sompop 2019: voor elk wat wils

Een sfeer van verbroedering. Live muziek, sfeer en gezelligheid gingen zaterdag hand in hand tijdens Sompop 2019 in De Waal.

Veel bezoekers op dit jaarlijkse evenement, in hoofdzaak Texelaars, maar ook meer gasten dan anders. Ze genoten met volle teugen tijdens het muziekfestival. Van de bandjes, van de Volendamse meezingers van Jan en Anny, de dj's en vooral van de gezelligheid. Op het tot festivalterrein omgebouwde schoollandje heerste een sfeer van Texelaars onder elkaar, een jaarlijks weerzien waarin familie, vrienden en bekenden onder het genot van een biertje of wat anders bijpraatten, omhelsden of de hand schudden. Waarbij de live muziek van vooral jonge bands bij menigeen naar de achtergrond verdween.

Maar anderen genoten juist volop van de bands. Op het hoofdpodium waren van 13:00 tot 00:00 uur verschillende eigentijdse en vernieuwende popstijlen te horen, van (elektro)hiphop tot elektrische pop, rap en bubble-grunge. Bands die volop meedraaien op de grote landelijke festivals.

Voor de opening om 13:00 uur was de Belgische band "And Then Came Fall" al om vijf uur 's morgens in de auto gestapt. Maar toen het zover was, trokken donkere wolken samen boven het festival terrein en regende het. Voor een handvol publiek speelde de band rond singer-songwriter Annelies Tanghe die een flink festival niet uit de weg gaat, toch vol enthousiasme het soul-achtige repertoire, hier en daar wat melancholisch, wat dan wel weer paste bij het weer. Om daarna snel te vertrekken voor een optreden elders in het land.

Maar tijdens het aansluitende optreden van Pat Smith was het alweer droog en stroomde het festivalterrein in de loop van de middag en avond steeds voller. Optredens op het grote Live Stage werden afgewisseld met allerlei andere activiteiten elders op het terrein. Hier en daar overstemden die elkaar wel eens, zo beklaagde Pat Smith zich er over dat hij zichzelf niet kon horen door het gedreun dat opsteeg uit speakers elders op het terrein. Ook bezoekers, die elkaar tijdens optredens van onder meer Bony Macaroni niet meer konden verstaan, zochten elders op het terrein een rustig heenkomen.

Voor de liefhebbers was er het Waal 17 Dans Strand, met als uithangbord de als Bay Watch Beach Guard uitgedoste Marco van Sambeek. In de TX Bier Boet, de bierstube van Barry Zegel die in Lederhose over het terrein ging, liep het storm bij het optreden van Jan & Anny, decennia geleden de frontman en - vrouw van BZN. Met klassiekers als "Mon Amour", "Just an illusion" en "Old Calahan" gingen de handen in de lucht en werd volop meegezongen.

Sfeer van                 verbroedering op het festivalterrein

Voor menig liefhebber hét hoogtepunt, aan de meeste anderen op het terrein ging dit volledig voorbij. "Waarom stonden zij niet op het grote podium?", viel te horen. Maar de organiserende Stichting Sompop ziet dit toch hilarische optreden meer als een soort "cult-act" en een feestje dat in deze ambiance beter tot zijn recht komt.

In een andere hoek van het terrein, over het slootje, kwam men via een "tunnel" in het Texels Kwartier. Hier konden mannen door barbier Karel Koning hun baard laten afscheren dan wel bijwerken en verzorgden dj's Rob de Wit, Walter Witvliet, bijgestaan door jonge dj's de muziek. Een relaxed hoekje, waarin bezoekers even tot rust konden komen. Maar het was mooi ingericht en fraai aangekleed, met allerlei bijzondere details.

Zo was er voor elk wat wils, was het terrein op allerlei manieren fraai versierd en voor wie er oog voor had, hadden de vrijwilligers van de Stichting Sompop verspreid over het terrein links en rechts wat knipogen en spitsvondigheden geplaatst. Zoals bij de toiletten, "the plees tot be" en het bordje bij de toegang dat met name bij mannen voor de nodige grootspraak zorgde.

En zo waren er tal van andere activiteiten. Het ging er van begin tot eind ontspannen aan toe, het credo "Bandje kijken, pilsie drinken" gaat nog altijd op.

Organisatie en bezoekers kunnen terugkijken op een geslaagd festival, Stichting Sompop die vorig jaar het stokje overnam kan op veel goodwill rekenen en ondervindt veel steun van vrijwilligers. Na een week van opbouwen, waren ze zondagmorgen alweer vroeg in de weer om de boel af te breken.

Gerard Timmerman