Afbeelding
Foto:

De kant langs

De Biernomaden

Je vraagt je wel eens af: hoe deden we dat vroeger toch, toen er nog geen whatsapp was? Zoals dit berichtje: "Jongens, zijn we al klaar voor Sompop?" Iemand stuurde het in een groepsapp. Maar welke? Niet de familie-app, niet de redactie-app of de Strender wieler-app. Ook niet de ZPC Achterdiek-app, de muziek-app of de straat-app.

Zelfs niet de app van de T.I.D., de Texelse Inlichten Dienst. Officieel bestaat die niet, strikt geheim. Een app van Texelaars op sleutelposities in de samenleving. Zij informeren over allerlei stiekeme zaakjes op het eiland, tot op het hoogste niveau. Zo is de verstandhouding binnen de coalitie een open boek. Daar is wat loos de laatste tijd. De koude oorlog is er niets bij. Maar dat mogen we officieel niet weten. Ik prakkizeer er wel eens over, maar zo'n app is er nooit van gekomen.

Wrijvend over het glas van mijn telefoon kom ik bij de app De Biernomaden. Biernomaden? Wie zijn dat in vredesnaam? Tja, da's een lang verhaal. Een vriendengroep die elkaar via de app op de hoogte houdt van bijeenkomsten waar we niet mogen ontbreken.

Een appgroep met een missie. Het bijwonen van evenementen en andere feestelijke bijeenkomsten om die door uitgaven voor consumpties financieel te ondersteunen. Met als nevendoel het stimuleren en verbeteren van het onderlinge contact tussen de leden van de app, als ook met andere bezoekers.

Even voorstellen. Paul: oprichter en initiatiefnemer van de app met een groot aandeel in onze agenda. Gaat geen feestje uit de weg, al slaat hij uit lijfsbehoud bij al te intensief consumptiegedrag wel eens een drankje over. Om daarna snel de volgende te nemen.

Ruud: Ook lid vanaf het eerste uur. Beoefent bierdrinken als topsport en introduceerde in de Jelleboogtijd de term "krachtdrinken". Verrijkte onze woordenschat onlangs met de term "kastdrinken". Dit behelst een proeverij van speciaalbieren die we elkaar op verjaardagen cadeau hebben gedaan, in de provisiekast zijn beland, daar gerijpt en tijdens een gezellig samenzijn al ruikend en proevend geconsumeerd.

Peter is het derde lid. Maakte ooit carrière in de bankensector, maar wist wanneer hij daar weg moest wezen: namelijk ver vóór de geldbranche werd geteisterd door een reeks schandalen. Schreef aan de bar geschiedenis met de gevleugelde woorden: "Jongens, ik neem er effe eentje tussendoor."

Dan is er ons geheime lid M. Zijn banden met dit illustere genootschap liggen gezien zijn maatschappelijke positie dermate gevoelig dat ik er niet over kan uitweiden. Zelfs de TID is niet op de hoogte.

Een hechte club, al zijn we het niet over elk onderwerp altijd eens. Maar als het op behalen van onze "targets" aankomt, dan trekken we gezamenlijk op. Recentelijk steunden we door onze aanwezigheid bijvoorbeeld het duurzame festival Waves en ook op Sompop hebben we ons niet onbetuigd gelaten. In 2014 waren we op het Sarasani Festival. Dat het niet uit kon lag niet aan ons.

Zo begeven we ons al donerend en consumerend van festival naar evenement (vandaar: Biernomaden). Er is doorgaans veel te bespreken en soms gaat de aandacht wat minder uit naar de muziek. Maar dat is dan ook weer heel Tessels. Een samenleving die op gezette tijden met elkaar een biertje drinkt en bijpraat. Zoals zaterdag op Sompop. Met z'n allen één groot "old boys-network". We voelden ons weer even jong.

Gerard@texelsecourant.nl