Daan de Jong, hier met een koe van Novalishoeve, wil graag een kleinschalig biologisch gemengd boerenbedrijf realiseren.
Daan de Jong, hier met een koe van Novalishoeve, wil graag een kleinschalig biologisch gemengd boerenbedrijf realiseren. Foto: Gerard Timmerman

Daan op zoek naar boerenbedrijf

Een kleinschalig gemengd boerenbedrijf op biologisch basis waar zes (parttime) boeren op duurzame wijze werken en wonen. Een hartenwens van Daan de Jong. Om die te realiseren roept hij hulp in. "Het zou mooi zijn als ik een boerenbedrijf dat geen opvolger heeft kan voortzetten."

"Boersprong", zoals Daan het plan noemt, is geen bevlieging die hij op een achternamiddag uit z'n mouw heeft geschud. Wel een ambitie waarover hij lang heeft nagedacht, die is gerijpt, die hij met deskundigen heeft besproken en waarvan de haalbaarheid door studenten van de Universiteit van Wageningen is onderzocht. "De uitkomst is dat Boersprong een antwoord is op huidige problematieken. Voor het milieu, omgeving, leegstand en voortzetting van agrarische bedrijven. "Ik denk dat tijd er rijp voor is. Ik voel me thuis in dit vak en ben op Texel op mijn plek."

Student biologische landbouw

Daan zit in het tweede jaar van zijn studie biologische landbouw aan Warmonderhof in Dronten, loopt stage op Novalishoeve en werkt parttime bij Ecoplaza in Den Burg. "Tijdens een eerdere stage op Terschelling sprak ik Edwin en Ellen Verstraeten." Edwin, werkzaam bij Zilt Proefbedrijf en daarvoor bij Novalishoeve, zette hem op het spoor van Texel. "Dit is een heel bijzondere pek", leidt Daan rond over de landerijen waar op biologisch-dynamische wijze en met liefde en in harmonie met de natuur wordt geboerd. "Ik kom van het Friese platteland. Ik ben geen boerenzoon, maar het boerenbedrijf heeft me altijd wel aangetrokken. Niet de gangbare manier van landbouw, ik hecht aan het hele plaatje. De koeien, maar ook de omgeving waarin je werkt. Ik hoor mijn lerares Joke Blokmans nog zeggen: 'Kijk goed wat voor grondtype je bent, zand of klei.' Ik kan het niet uitleggen, maar de jonge zeeklei hier is wel mijn grond. Een mooie plek in een mooie omgeving. Alles valt hier samen."

Boersprong

"Boersprong wordt een kleinschalig en gemengd bedrijf. Waar zes parttime boeren een minimalistische, duurzame en ecologische manier van wonen en werken hoog in het vaandel hebben staan. Samen boeren; als een collectief een boerderij draaiende houden. Deze onderneming zal onder het merk Boersprong een aantal lokale producten voortbrengen die uit eigen teelt zijn geoogst, verwerkt en geproduceerd.

Eigenlijk grijpt het concept terug op een manier van boeren van lang geleden. Kleinschalig. Als onderdeel van de samenleving en sterk verbonden met de lokale cultuur."

"Boersprong is geïnspireerd op vier woorden. De boer, terug in de tijd, een oorspronkelijk bestaan, kleinschalig en sterk verbonden met de (van nature) aanwezige omgeving. Het is een sprong te noemen ten opzichte van de gemiddelde Nederlandse agrariër maar ook een stap om daadwerkelijk een duurzame levensstijl te omarmen."

Biologische landbouw

"De praktijkgerichte opleiding biologische landbouw die ik nu afrond geeft Boersprong alles wat nodig zal zijn om een mooi bedrijf te krijgen. Een bedrijf vol vruchtbaarheid en biodiversiteit." Hij timmert aan de weg met zijn idee. Zo werd hij genomineerd als "plattelandspionier", waaraan hij mogelijk aandacht in het VPRO-programma Tegenlicht overhoudt. "De nominatie is in ieder geval een schouderklopje". Ook de Universiteit van Wageningen toonde interesse. Een team master-studenten onderzocht de kansen van Boersprong als groene en sociale onderneming. De uitkomst van het onderzoek, dat het een oplossing biedt voor actuele problemen, moedigt hem aan verder te gaan.

Stoppende boer

"Ik ben geen boerenzoon, dus een familiebedrijf voortzetten zit er voor mij niet in. Maar misschien is er een stoppende boer zonder opvolger die dit plan een kans wil geven. De makkelijkste manier is om het land aan de buurman te verkopen. Maar familiebedrijven kennen een lange traditie van doorgeven aan de volgende generatie. Ik zou graag, samen met anderen in die traditie treden. Een innovatief idee heeft hulp nodig. Ik sta open voor mooie dingen."

Meer op facebook.com/Boersprong. Daan is te bereiken via tel. 06-15494339.