Deelnemers aan de module: Adriaan Kranenburg, Cobie Daalder , Martijn Eelman, Lara Jonge, Jan Klok en Nienke Duinker.
Deelnemers aan de module: Adriaan Kranenburg, Cobie Daalder , Martijn Eelman, Lara Jonge, Jan Klok en Nienke Duinker.

"Ambassadeurs" voor Positieve Gezondheid

Hoe hou je goede ondersteuning en zorg beschikbaar ook als er straks meer mensen zijn met een vraag dan de zorg en de samenleving op kan vangen? Door te werken vanuit een gedeelde visie op gezondheid: Positieve Gezondheid.

Dat is de overtuiging van de Coalitie Positieve Gezondheid waarin organisatie uit de zorg-, gezondheids- en Welzijnssector samenwerken. Om bij te dragen aan duurzame ondersteuning en zorg op Texel heeft een groep deelnemers uit verschillende organisaties de Basismodule Positieve Gezondheid gevolgd. Bedoeling is dat deze "ambassadeurs" het gedachtegoed in de praktijk brengen.

Christine Groen, manager bij Woontij, is één van de trainers. "Onder huurders en woningzoekenden kom je veel eenzaamheid tegen. Mensen die niet happy zijn, omdat ze geen aansluiting hebben in hun buurt. We streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen zijn plek heeft en waar mensen in de buurt elkaar kennen. Een deel van onze huurders heeft belangstelling voor een andere manier van wonen. Prettig samenwonen heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Ze worden er gelukkiger van. De nieuwe woonbuurt De Tuunen is zó opgezet, om daar wat aan te doen. Een andere manier van samenleven, waarin bewoners samen dingen doen. Veel meer eigen regie, zij bepalen bijvoorbeeld zelf wat er in de tuin komt en hebben zo veel meer invloed op hun woonomgeving. De kans op last en overlast is kleiner, omdat bewoners elkaar kennen en elkaar gemakkelijker aanspreken."

Meer eigen regie is ook de kern van Positieve Gezondheid. "Mensen zijn meer in staat in te grijpen in hun eigen gezondheid dan wel wordt gedacht. Vaak leggen mensen de nadruk op hun beperkingen, op lichamelijk of ander gebied. Op wat je niét kunt. Positieve Gezondheid draait erom dat je redeneert vanuit je mogelijkheden. Wat je wél kunt. Wie zich realiseert wat er allemaal wél mogelijk is, voelt zich veel gelukkiger."

Een goed hulpmiddel voor die bewustwording is het "Spinneweb". Dit diagram kent zes dimensies: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijk participeren. "Dit spinneweb kun je zelf invullen. Het is een stuk gereedschap op basis waarvan je zelf kunt bepalen wat je zelf wilt veranderen of niet. Een stukje bewustwording." Onder de deelnemers mensen uit de zorg, een sportschool eigenaar, Texels Welzijn en uit andere zorgsectoren. Ook Jan Klok van de Texelse Apotheek. "Als je het spinnenweb op je laat inwerken, geeft dat voor jezelf een indicatie hoe het gaat en waar je ambitie ligt." Vraag die Klok zichzelf stelde is op welke wijze Positieve Gezondheid toepasbaar is binnen de apotheek. "Ons doel is niet alleen medicijnen verstrekken. We geven ook advies. Het is belangrijk om verbinding te maken met onze cliënten. Bijvoorbeeld als iemand jarenlang gewend is een medicijn van een bepaald merk te slikken, dat niet meer leverbaar is, en is vervangen door een gelijksoortig middel. Veel mensen accepteren dat, maar anderen kunnen daar moeilijk mee omgaan. Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben. Het is een uitdaging om mensen toch tevreden de deur uit te laten gaan. Wat mij aansprak in de module is de Communicatie en hoe je die positief kunt maken. Het mooie was dat we dat met verschillende disciplines uit de zorg bespraken. Dan blijkt dat we in ons werk soortgelijke vraagstukken tegenkomen en daar onze eigen oplossingen voor hebben. Het is leerzaam om die te delen." Niet op de foto: Viviane Neeteson, Henriette Timmermans en Mirjam Arkenbout.