Hendrien Landeweer met de kerk van Alpe d'Huez op de achtergrond.
Hendrien Landeweer met de kerk van Alpe d'Huez op de achtergrond. Foto: Aangeleverd

"Kaarsen staan voor zesduizend verhalen gemis en dankbaarheid"

Mooie gesprekken en aangrijpende verhalen. Hendrien Landeweer uit Den Burg maakte het mee toen zij een paar weken geleden voor het achtste jaar meedeed aan Alpe d'HuZes in Frankrijk om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Als gevolg van een blessure lukte het niet om zoals voorgaande jaren te voet omhoog te gaan, maar ze kreeg ontheffing om met een e-bike de berg te bedwingen. De eerste klim was volgens Hendrien goed te doen. Zeer indrukwekkend waren volgens haar de bijna 6000 brandende kaarsen langs de route. "Indrukwekkend om je te realiseren dat die kaarsen voor bijna zesduizend verhalen van dankbaarheid, gedachten en gemis staan."

De eigen kaarsen had ze in bocht 9 van de route naar boven staan. Daar werd gestopt om foto's te maken. Ze stopte ook een paar keer onderweg voor gesprekken met andere deelnemers of bezoekers langs de kant, waarna ze na 2 uur en 48 minuten voor de eerste keer over de finishlijn reed.

"De tweede klim ging ook goed, behalve dat de accu sneller leeg raakte dan ik had verwacht. Bij bocht 2 hield hij ermee op en ik moest nog bijna 3 km klimmen." Lopen met de fiets ging hem niet worden, waarna Hendrien weer op de fiets klom en zonder ondersteuning van de accu naar boven ging. "Dat was echt zwaar, maar beter dan lopen en 28 kilo fiets omhoog duwen. Het lukte en ik was heel blij dat mijn conditie weer ruim toereikend was. De finish is zo'n bijzonder moment, veel gejuich van mensen langs de kant en tegelijk met veel emoties, herinneringen, bezorgdheden maar ook vertrouwen en hoop. En blijheid: ik ben bevoorrecht dat ik dit kan doen voor anderen."

Ze haalde tot nu toe €5877,- aan donaties op. In totaal werd dit jaar bijna €12 miljoen opgehaald. Bedoeling van Hendrien is om in 2020 opnieuw van de partij te zijn bij Alpe d'HuZes.