Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Mindfulness

Mensen, en daarmee vooral de doorsnee Texelaar, zijn niet zo gericht op mindfulness. Het klinkt ook wat zweverig, het moment in je opnemen, genieten van wat er op dat ene moment te zien is, benoemen wat je ziet.. Stel je voor dat je lekker in de tuin zit met een kopje thee en dan bedenkt dat je lekker op je tuinstoel zit, je een vogel in de boom ziet zitten en dat de zon fel schijnt met een hoop wolken er om heen. Je gedachten zijn dan bij dat ene moment en dat wordt in het kort wel een vorm van mindfulness genoemd. Al is het begrip mindfulness nog veel meer dan dat.

De Texelaar doet misschien wel meer dan onze stedelingen aan zo'n moment van rust en bezinning, maar toch razen we in het leven allemaal maar heel hard door. We moeten werken, sporten, met mensen afspreken, kinderen opvoeden. En voor je het weet raas je jezelf ongemerkt voorbij. En juist dan dwingt je lichaam je van nature om te kijken naar de dingen om je heen. Om in het moment te leven en niet verder te kijken naar al die dingen die wellicht nog op je staan te wachten.

Onze maatschappij is gericht op presteren en op de toekomst; in de toekomst kun je je doelen halen en kun je nog beter worden dan wie je bent. Maar niemand weet wat de toekomst brengt. Elke dag is weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen en nieuwe gebeurtenissen. Ik vind dat persoonlijk ook lastig. Ik hou ervan om de controle te hebben, ik zou het liefst mijn hele toekomst uitstippelen en dan zeker weten dat het ook zo gaat als ik het had bedacht. Maar ook ik ondervind in het leven dat het soms niet altijd loopt zoals je het had bedacht en gepland.

Een extra les, en geeft weer de kern dat je het leven niet kunt draaien zoals jij het wilt. Je kunt grip hebben, maar geen controle. En soms moet je even stilstaan om verder te kunnen, al zit dat niet in onze natuur. Al geeft een momentje bezinning op de tuinstoel soms ook weer even het extra zetje om verder te kunnen.

Emily Westdorp