Geslaagde leerlingen worden toegesproken door hun coach.
Geslaagde leerlingen worden toegesproken door hun coach. Foto: Jeroen van Hattum

Leerlingen in zonnetje

Een mooi aangeklede zaal, volop ruimte en een aangenaam binnenklimaat waarin het niet te warm was om in pak rond te lopen. De diploma-uitreiking van de OSG was voor het eerst in de Evenementenhal van De Krim en dat was een goede keuze.

De leerlingen kregen op het podium van de Evenementenhal allemaal persoonlijk een praatje van hun coach, waarna ze hun handtekeningen onder hun diploma mochten zetten. In totaal 165 van de 192 leerlingen die eindexamen deden, zijn geslaagd.

Corrie Eriks, waarnemend rector-bestuurder van de OSG, ging er niet aan voorbij dat de huidige lichting eindexamenleerlingen moeilijke jaren op school heeft meegemaakt. Ze prees de leerlingen dat ze bleven meebewegen op een woeste zee en dat het gelukt is om het eindexamen te halen.

Uit de persoonlijke toespraken kwam naar voren dat diverse leerlingen extra hard hun best hebben moeten doen en dat sommigen er ook wat langer over hebben gedaan om hun diploma te halen. Dat kwam niet alleen door school, maar soms ook omstandigheden in de privésfeer waardoor leren lastig werd. Er waren meerdere leerlingen die aangaven nu eerst een tussenjaar te pakken en wat anders dan school te gaan doen, voordat ze gaan studeren.

Uit de verhalen kwam eveneens naar voren dat er ook diverse eindexamenleerlingen waren die naast het reguliere schoolwerk extra activiteiten hadden ondernomen (binnen of buiten school) of op andere manieren waren opgevallen. Er waren er bijvoorbeeld twee met hun profielwerkstuk voor het eindexamen doorgedrongen tot de tien beste profielwerkstukken van Nederland.

De leerlingen werden tijdens de diploma-uitreiking volgens goed gebruik door een delegatie van de Texelse fanfares en onder applaus van de aanwezigen de zaal binnen geleid. Volgens de rector-bestuurder was het prettig dat er van diverse kanten uit de samenleving was meegewerkt om er een paar mooie avonden van te maken.

Eriks deed een beroep op de jongeren, van wie er een hoop naar de overkant vertrekken, om op termijn weer eens aan Texel te denken. Mochten ze ooit op de gedachte komen dat 'docent' een aantrekkelijk vak is, dan zijn ze volgens haar van harte welkom op de OSG.

Bij de diploma's zat ook een kaart van Woontij waarmee de eindexamenleerlingen zich gratis bij Woontij kunnen aanmelden. Dan wordt er nu ook alvast gewerkt aan de huisvesting voor het geval de eindexamenleerlingen na hun studie naar het eiland terugkeren.

Felix Marseille en Lobke Folkerts (beiden geslaagd) en oud-leerling Jari van Dijk (Jerry Island) verzorgden optredens en aan het slot van de avond kwam ook de lerarenband op het podium om samen met alle geslaagde leerlingen een lied te zingen. Het college, tot september 2018 het schoolbestuur, was vertegenwoordigd via burgemeester Michiel Uitdehaag en wethouder Edo Kooiman. Er kwamen vanuit het college geen toespraken (zoals vroeger gebruikelijk), maar de burgemeester liet weten zich betrokken te voelen bij de school en positief te zijn over de uitslagen.