De zwarte ondervloer in de nieuwe sporthal wordt gelegd. De vloer van de hal zelf wordt lichtblauw.
De zwarte ondervloer in de nieuwe sporthal wordt gelegd. De vloer van de hal zelf wordt lichtblauw. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe sporthal Texel op weg naar voltooiing

'Ruim' is één van de eerste gedachten die opkomt bij het zien van de binnenkant van de nieuwe sporthal aan de Emmalaan in Den Burg.

De nieuwe sporthal met in totaal vijf gymzalen is op weg naar de voltooiing waardoor binnen zichtbaar begint te worden wat er gaat komen. Meest opvallend is de grote zaal waar, net als in Ons Genoegen, drie gymzalen naast elkaar liggen. Met een tussenwand kunnen ze van elkaar gescheiden worden. Elders in het gebouw zijn twee afzonderlijke gymzalen waarvan één met springkuil voor Gymvereniging Texel.

Het tweede dat opvalt tijdens een rondje door de nieuwe sporthal, is de akoestiek. Met behulp van gasbetonblokken en geperforeerde wanden moet galm in de gymzalen straks zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is volgens de akoestische eisen en was ook een wens van de docenten uit het bewegingsonderwijs. Boven in het zeven meter hoge dak (aan de binnenkant) zijn ook al de langwerpige zakken te zien waar straks lucht voor de verwarming van de sporthal doorheen wordt geblazen. De lucht is buitenlucht die met behulp van luchtwarmtepompen op temperatuur wordt gebracht. Bedoeling is dat daardoor een aangenaam klimaat in de gymzalen komt te hangen.

De nieuwe TXL Sporthal kent een centrale ingang waar heel veel samenkomt. Gebruikers kunnen via de centrale ingang meteen door naar de kleedkamers (via een zogeheten 'vuile-voeten-gang') en met de trap naar boven naar de kantine of naar de tribune. Er is vanuit de centrale ingang ook direct toegang tot de grote zaal mogelijk. Dit laatste is met het oog op bijvoorbeeld de aandeelhoudersvergaderingen van TESO. Bij de centrale ingang komen eveneens werkruimten voor de beheerders en buurtsportcoaches en er is een EHBO-ruimte in wording.

De vijf nieuwe gymzalen worden een vervanging van Ons Genoegen, de Beatrixzaal, de al gesloopte De Koninghal en de gymzaal van de OSG. Volgens procesbegeleider Peter van der Velpen zijn de zalen efficiënt ingericht waarbij in samenspraak met diverse gebruikers is bekeken wat er echt nodig is.

Dat betekent dat niet in elke zaal alles aanwezig is, maar wel dat alles wat de sporthal nodig heeft in het gebouw aanwezig is. "Daardoor zijn we binnen het budget voor de inrichting gebleven en hebben we als extra een klimwand kunnen toevoegen."

De tribune biedt plaats aan circa driehonderd mensen en dat is vergelijkbaar met Ons Genoegen. Er is een gedeelte vrijgehouden voor mensen in een rolstoel. Ook de lift naar boven is zo gemaakt dat mensen in een rolstoel er goed gebruik van kunnen maken. De kantine kan in twee ruimten worden opgedeeld, zodat vergaderd gaat worden. Een deur biedt vanuit de kantine toegang tot het dak waar eventueel nog een dakterras kan worden gerealiseerd. Dat is vooralsnog niet bedoeld, maar er is bij de bouw al wel rekening mee gehouden.

Bedoeling is dat delen van de houten vloer uit de Burgemeester De Koninghal terugkeren in het interieur van de nieuwe kantine. Die delen zijn sinds de sloop van De Koninghal bewaard gebleven. De nieuwe sporthal wordt volgens planning op 13 september opgeleverd, waarna de zaal in gebruik kan worden genomen.

Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Friesland begon in oktober 2018 met de realisatie van de sporthal. De raad stelde er in oktober 2017 €7,6 miljoen voor beschikbaar. Er komen in de nieuwe sporthal nieuwe toestellen, maar er wordt ook gebruik gemaakt van bestaande toestellen uit de bestaande sportzalen als die nog een aantal jaar meekunnen.