"ZZP'er hoort binnen Huisvestingscriteria"

Wel of geen Huisvestingsverordening? Op die vraag had de raadscommissie maandag nog geen eensluidend antwoord. Maar als deze er komt, dan horen ook ZZP'ers binnen de criteria te vallen, vinden GL, VVD en D66.

"Gaan we een Huisvestingsverordening (HV), met al zijn nadelen, optuigen voor vijftien woningen per jaar?, vroeg Remko van de Belt (PvdA). Het cijfer komt uit het rapport van Bureau Stec dat de gemeente adviseerde over de HV. Vorig jaar waren er 172 huizen verkocht, waarvan 142 onder de beoogde koopprijsgrens van €450.000,-. Elf procent aan overkanters, zeg maar vijftien woningen.

Van de Belt: "Wij zijn nog niet overtuigd of het middel erger is dan de kwaal." Heikel punt is bijvoorbeeld de maximum leeftijd van 35 jaar voor "terugkeerders". "Een jong stel van 36 vist dus net achter het net." Dat het college ZZP'ers, in tegenstelling tot mensen met een dienstbetrekking, als niet-economisch gebonden beschouwt, vinden meerdere fracties onrechtvaardig. Elias Marseille (GL) kondigde aan samen met VVD met een amendement te komen om ZZP'ers wél als economisch gebonden aan te merken. D66 schaarde zich al achter dit voorstel.

Jur Schuiringa (VVD) kondigde een amendement aan om maatregelen te nemen tegen langdurige leegstand van huizen die na overlijden van vader of moeder in handen van erven zijn gekomen.

Bij monde van Niels Rutten uitte het CDA grote twijfels. "Natuurlijk is er een huisvestingsprobleem, zeker in bepaalde sectoren, maar wij zijn er niet van overtuigd of de HV wel een goed idee is."

Volgens wethouder Huisman is er druk vanuit de provincie. "Die heeft aangegeven zich ten aanzien van huisvesting soepeler te willen opstellen, mits wij de noodzaak kunnen onderbouwen. Zij zeggen: 'We snappen niet dat jullie extra woningen willen, terwijl jullie nog geen gebruik maken van alle instrumenten (zoals de HV) die jullie ten dienste staan."

Gesteggel ook over de hoogte van de koopprijsgrens. Frans Visman (D66) pleitte ervoor deze op te krikken naar zes ton. Van de Belt stelde dat de HV overkantse investeerders, die hier een huis kopen en vervolgens verhuren, niet buiten de deur houdt. Huisman meent van wel: "Voor ons zijn koper en bewoner identiek." Cees Hoogerheide (TB) zag geen probleem. "Als een niet-Texelaar koopt, krijgt deze geen woonvergunning."

Rutten vroeg zich af in hoeverre de boete voor het verkopen aan een niet-Texelaar in verhouding staat tot de (mogelijke) meeropbrengst. Het antwoord volgt nog. Van de Belt houdt twijfels: "De verhouding tussen inkomens en koopprijs op Texel is scheef. Het antwoord is bouwen, bouwen en nog eens bouwen." De raad besluit binnenkort.