Ger Spanjaard, Jantine Brouwer, Joke van den Boomgaard, Gerard van Uunen en Gert Beens.
Ger Spanjaard, Jantine Brouwer, Joke van den Boomgaard, Gerard van Uunen en Gert Beens. Foto: Gerard Timmerman

"Vrienden van de Maartenskerk" zetten zich in voor kerkgebouw

De Maartenskerk in Oosterend heeft een rijk verleden dat tot tien eeuwen terug gaat. Om het karakteristieke historische gebouw ook voor de toekomst te behouden is op 9 mei de Stichting Vrienden van de Maartenskerk opgericht.

Aan de toekomst van de oudste kerk van Texel wordt al volop gewerkt. Momenteel wordt in Groningen het historische kerkorgel gerestaureerd, het balkon wordt vergroot, zodat er plaats is voor een klein koor. Daarnaast zullen binnen en buiten restauratie- en andere werkzaamheden worden gedaan. Zodat de kerk, een Rijksmonument, er voorlopig weer tegen kan.

Voor niets gaat de zon op, instandhouding van de kerk brengt kosten met zich mee. "Als stichting zetten we ons in om het kerkgebouw in stand te houden", vertelt Jantine Brouwer, initiatiefnemer van de stichting. "Als actief kerkraadslid zie ik dat de kerkgemeente vergrijst. De groep kerkleden die het moet opbrengen, wordt kleiner, er moest iets gebeuren. Samen met Joke van den Boomgaard, Gert Beens, Gerard van Uunen en Ger Spanjaard vormt ze het bestuur van de stichting. "We werken naast, maar los van het kerkbestuur, om het gebouw in stand te houden en organiseren allerlei activiteiten. De Maartenskerk heeft met zijn lange geschiedenis voor veel mensen een bijzondere, religieuze, culturele of sociale betekenis." Beeldbepalend voor het dorp, met een aanzuigende werking. Elke dinsdag- tot en met vrijdagmiddag is de kerk geopend. "Er komen hier veel bezoekers", vertelt Van Uunen. "Het staat mensen vrij om iets in de giftenbus te doen." Als volgend jaar orgel en gebouw zijn gerenoveerd, is de Maartenskerk – naast de reguliere kerkdiensten - naar verwachting een aantrekkelijke locatie voor concerten en andere activiteiten, die de stichting wil houden. Het bestuur is bezig om een ANBI-status aan te vragen bij de belasting. "We nodigen mensen uit om Vrienden van de Maartenskerk te worden. " Dat kan voor €25,- of voor €50,- per jaar tnv Stichting Vrienden van de Maartenskerk Texel, Iban NL89RBRB0709984596. Vrienden ontvangen een pasje, voor de eerste categorie wordt één keer per jaar een activiteit georganiseerd, voor de tweede categorie meerdere keren per jaar.

Afbeelding