Jonge bestuurders: alternatieve telling

"Het tellen van bedden is net zo achterhaald als een handmatige volkstelling om te weten hoeveel mensen ergens wonen. Wij zien liever een goed transparant, openbaar, goed te controleren, nauwkeurig, eerlijk, goedkoop, gebruiksvriendelijk en makkelijk meetbaar systeem." Dat stellen de Jonge Bestuurders Texel (JBT) in een brief aan het college die dinsdag behandeld werd tijdens de commissievergadering.

"Stelt u zich een website voor waar iedere bewoner, toerist en ondernemer precies kan zien hoeveel daadwerkelijke recreatieve bedden en van welke type er op een bepaald adres geregistreerd staan. Alle logiesverstrekkers hebben eenmalig hun daadwerkelijk aantal bedden dat zij in de toekomst nog willen gebruiken, hierop moeten registeren. Het systeem is transparant en openbaar voor iedereen, waardoor bewoners elkaar kunnen aanspreken als deze gegevens niet kloppen met de werkelijkheid. Hiermee is het dus ook goed te controleren. Door het nieuwe registratie-systeem bestaan er geen zogeheten slapende of spookbedden meer. Het maximale aantal bedden dat iemand mag registreren kan uiteraard niet hoger zijn dan wat nu toegestaan is", schrijven de Jonge Bestuurders.

Volgens de JBT heeft deze vorm van tellen - 'De Kooistruner' genoemd - nog een voordeel: "Er hoeft nooit meer fysiek geteld te worden, waardoor het ook veel goedkoper is. Het is bovendien altijd actueel, makkelijk meetbaar en heel nauwkeurig, omdat de ondernemers direct zelf de gegevens aanleveren en het niet langer gebaseerd is op een schatting."

Wethouder Huisman gaf aan te gaan bekijken of en hoe de regeling in de praktijk toe te passen kan zijn en de Jonge Bestuurders mogelijk om verdere toelichting te vragen. Het aantal bedden wordt nu vastgesteld op basis van normen die in de bestemmingsplannen zijn geregeld. Vanuit verschillende geledingen - waarom Texels Belang - klinken geluiden van een exacte beddentelling. "Als we dat doen, moet je je afvragen met welk doel en hoe je dit gaat doen. Per slaapplaats of steekproefsgewijs. En de kosten voor een dergelijk onderzoek moeten in beeld worden gebracht."