Wat ik zeggen wou

Woonruimte

Er is nogal wat te doen over het feit dat er (betaalbare) woonruimte tekort is.

Ik denk dat er misschien best wat winst te behalen valt als eigenaren van onroerend goed zouden weten dat het best aantrekkelijk kan zijn om niet aan toeristen te verhuren, maar aan mensen die op het eiland werken en willen wonen. Zo zijn bijvoorbeeld deze voordelen niet algemeen bekend.

Als je aan iemand verhuurt die bij de gemeente ook ingeschreven staat op het adres waar je zelf ook woont hoef je de huuropbrengst tot ongeveer €5000,- per jaar niet op te geven voor de inkomstenbelasting.

Als er een goed tijdelijk huurcontract is gemaakt van max. twee jaar hoef je niet bang te zijn dat je de huurder er niet meer uit krijgt als je dat wil, die valt dan niet onder de gevreesde regels van de huurbescherming. Een eventuele hypotheekverstrekker gaat ook akkoord met verhuur van een deel van het onderpand als er zo'n tijdelijk huurcontract is.

Een vaste huurder biedt ook andere voordelen, wat te denken van de situatie die op Texel best wel voorkomt, dat oudere mensen het werk aan, op en rond hun onroerend goed niet meer aan kunnen, daar zijn afspraken over te maken die je met toeristen niet kunt maken.

Zelf hadden we ook ruimte over toen een van de kinderen vertrok. We dachten er over om B&B te gaan doen. We hebben dat niet gedaan, maar er voor gekozen om de ruimte aan een woningzoekende te verhuren, in euro's wel iets minder lucratief denk ik, maar het geeft ook voldoening om te helpen iets aan de woningnood te doen en je hebt er veel minder werk aan.

Los van het bovenstaande, is het volgens mij zo dat er al teveel huizen op Texel staan, om nog iets van het waddeneiland te redden moeten we niet meer bij bouwen, als je van De Waal naar Skil rijdt, rij je al bijna langs Den Burg bijv.

Ik denk dat er huizen zat staan, we zouden er alleen wat minder aan toeristen moeten verhuren en wat meer aan mensen die hier werken en ook moeten wonen. Het moet mogelijk zijn om daar een balans in te vinden en enig verantwoordelijkheidsgevoel mag wat deze kwestie aan gaat van met name de grote verhuurbedrijven wel verwacht worden. Voor bestemmingsplan problematiek e.d. moet gewoon een oplossing geforceerd worden.

Hans Zuidema