De huizen van De Tuunen in wording.
De huizen van De Tuunen in wording. Foto: Jeroen van Hattum

Onderzoek welbevinden Tuunen

Het Louis Bolk Instituut in Bunnik gaat onderzoek doen naar de positieve gezondheid van de mensen die in Buurtskap De Tuunen in Den Burg gaan wonen.

Het onderzoek moet in kaart brengen wat de effecten van de nieuwe wijk op de gezondheid, vitaliteit, zorgkosten en ervaren leefomgeving van de bewoners zijn.

In De Tuunen spelen 'gezamenlijkheid' en 'samen delen' straks een grote rol en de verwachting is dat dat een goede invloed moet hebben op de leefbaarheid en de gezondheid van de toekomstige bewoners. Zij hebben een verzoek gehad om mee te werken.

Er zijn drie meetmomenten (2019, 2021 en 2022) om de ervaringen van de bewoners van De Tuunen in kaart te brengen. Er wordt volgens de gemeente "breed gekeken naar zowel de fysieke als sociale leefomgeving en voorzieningen".

Als voorbeeld van de gezamenlijkheid: bij een deel van de nieuwe woningen komen geen erfafscheidingen, maar delen de bewoners gezamenlijk grond met elkaar. Half juni begon de plaatsing van de eerste woningen in De Tuunen op het deel dat aansluit op de bestaande bebouwing tussen de Kadijksweg en de Vuurvlinder.

Het onderzoek van het Louis Bolk Instituut vindt plaats in opdracht van Woontij, Novalishoeve, de gemeente en het Raphaelfonds. Positieve gezondheid staat voor een brede kijk op gezondheid en welbevinden.