Voorrang bepleit voor personeel OSG bij toewijzing van huizen

Medewerkers van de OSG in Den Burg zouden met voorrang in aanmerking moeten komen voor huisvesting op het eiland.

Het is een pleidooi dat deze dagen te horen is bij zowel ouders van leerlingen op de OSG als bij het Texels Ondernemers Platform (TOP). Volgens de ouders, verenigd in de Ouderinitiatiefgroep Huisvesting Leerkrachten, vertrekken er nu elk jaar zeven tot tien leerkrachten van de OSG omdat ze geen zicht hebben op permanente bewoning op Texel.

Volgens de ouders kan Texel maatschappelijk gezien (vanwege het belang van de school) niet zonder de leerkrachten voor de OSG, waardoor een voorrangspositie voor hen uiteindelijk in het belang van iedereen uitpakt. "De school heeft maatschappelijk en economisch een belangrijke functie. Jonge gezinnen met kinderen zullen zich niet meer vestigen als er geen school meer is op het eiland."

Vanuit TOP wordt voorgesteld een structurele oplossing te zoeken voor het gebrek aan geschikte woningen voor onderwijspersoneel. Het ondernemersplatform noemt als voorbeeld Amsterdam waar in de huisvestingsverordening extra voorrang voor onderwijspersoneel is opgenomen. Dat gebeurt via toegewezen woningen. "Een dergelijke constructie is gebruikt met de campuswoningen voor de koksopleiding en zou wat ons betreft ook op Texel gebruikt kunnen worden voor onderwijspersoneel."

Vertegenwoordigers van TOP hadden begin juni een gesprek met het bestuur en de Raad van Toezicht van de OSG waarbij de schaarste aan huizen als één van de thema's boven kwam drijven. Volgens de school wordt het chronisch tekort aan personeel op de OSG veroorzaakt door schaarste aan woningen die net boven de sociale huurgrens liggen. "Hierdoor wordt een deel van het nieuwe onderwijspersoneel gedwongen van Texel te vertrekken." Het tekort aan personeel wordt gezien als een steeds grotere bedreiging van de onderwijskwaliteit.

Het onderwerp is gisteravond, als het goed is, ook aan de orde gekomen in een commissievergadering van de politieke partijen.