Campingbezoekers zien de bui al hangen, getuige deze foto.
Campingbezoekers zien de bui al hangen, getuige deze foto. Foto: Ralph Koning

"Bedankt politiek! Hoe dom kun je zijn"

"Dit jaar 60 jaar op Texel. Volgend jaar maar eens kijken op de andere eilanden. Aanbiedingen genoeg. Jammer", reageert Phema Sterk op Facebook op de verhoging van de toeristenbelasting. Het besluit wekt veel weerstand op. Een bloemlezing uit de honderden reacties.

Jan van der Star: "Echt belachelijk dit, hoe jaag je nog meer vaste gasten weg van het eiland #bedankt." Maaike Manheim: "Net even uitgerekend dat van de prijs van de eenvoudige boerencamping waar ik standaard zit straks 17,3% bestaat uit toeristenbelasting. Dat vind ik best een flink percentage. Als ze nou straks ook de tarieven voor het vignet nog verhogen en gaan klooien met het parkeren aan het strand ga ik er als toerist toch maar eens goed over nadenken of ik elders niet meer waar voor mijn geld krijg."

Onno Terpstra: "Misschien eens wat zuiniger met de begroting omgaan, eens minder prestige projecten optuigen en eerst de fietspaden en wegen opknappen. Dan is een verhoging misschien terecht nu niet." Ankie Visser: "Na 27 jaar Texel denken wij er sterk over om ergens anders een geschikte plaats te zoeken."

Hans Bergamin: "In onze groepsaccommodatie overnachten groepen voor ongeveer €18,- per persoon per nacht. Ik denk dat meerdere vaste groepen vanaf volgend jaar een locatie zoeken buiten Texel. Bedankt politiek! Hoe dom kun je zijn. Ik had de gehele gemeenteraad en B&W slimmer ingeschat."

Maikel Zweers: "Op elke andere camping/park/recreatieve plek op 't vaste land betaal je ook elke nacht toeristenbelasting. Ik zie 't probleem niet zo."

Peter Bolier: Wij zijn vorig jaar verhuisd van Texel af, dit resulteert in ongeveer het dubbele aan gemeentelijke lasten. Dan maar niet de toeristenbelasting omhoog maar de gemeentelijke heffingen omhoog? Daarentegen gebruikt de gemeente Texel het geld ook voor zaken die inwoners en bezoekers van Texel wel direct zien! Als ik dit vergelijk met de gemeente waar ik nu woon ziet Texel qua wegenonderhoud en groenonderhoud en voorzieningen een stuk beter uit!"

Tet Wesselius: "Toeristenbelasting verhogen is niet slim. En dat dan gasten die al jaren op Texel komen ergens anders hun licht gaan opsteken terecht. Maar onthoud dan wel dat ze ook gaan ontdekken dat het Texel wel heel duur is om iets te huren, en dat zonder toeristenbelasting." Martha Witte: "Rupsjes nooit genoeg. Ja die prestige objecten moeten ergens van betaald worden. Wat een slecht beleid. En we zijn er volgens mij nog lang niet met dit "zootje". Wanneer mogen we weer stemmen please?"

Evelyn Keyser: "Waarom geen percentage van de overnachtingsprijs zoals in Amsterdam? Dan komt er nog steeds veel geld binnen maar het is wel veel meer in verhouding."

Matthy Zegers: "Ze moeten zich diep schamen. Een verhoging oké maar het aantal nachten loslaten is toch van de zotte. Persoonlijk krijg ik bij dit bericht last van plaatsvervangende schaamte." Wijkkie van den Berg: "Mensen die weinig te besteden hebben, raak je en zo gaat het altijd. Nee, dit maakt me verdrietig.. Zo mag, je gasten niet behandelen!

Rob Sanders: "Dagjesmensen (die nu niks betalen) ook toeristenbelasting laten betalen. Dan komt er honderden tot duizenden euro's per dag extra binnen en is het probleem ook opgelost."

Petitie

Alexander Aardema uit De Koog is op www.petities.nl een petitie gestart om het besluit de toeristenbelasting te verhogen en het maximum van zeven dagen los te laten terug te draaien. Deze was maandag al 1850 keer ondertekend.