Afbeelding
Foto: Tineke Terpstra Eelman

Zilveren Camera trekt ruim 2.500 bezoekers

De tentoonstelling rond de Zilveren Camera die afgelopen maand te zien was in de voormalige Drijverschool in Den Hoorn heeft ruim 2.500 bezoekers getrokken. Dat maakte Arnold van Bruggen zondag bekend tijdens de finissage van de expositie en de Lange Juni Cultuurmaand. Tijdens de afsluiting werd het stokje overgedragen aan S.E.A. Het kunstproject waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten en wat nog twee maanden doorgaat.

Met gemiddeld zo'n honderd bezoekers per dag kan de organisatie tevreden terugkijken. En ook bij de finissage had men over belangstelling niet te klagen. Het gebeuren werd muzikaal opgeleukt door Anna Trap en Thomas, die een week eerder nog schitterden bij Skemere in Den Hoorn - en een speciale rap door de inmiddels beroemde Mischa Wolterbeek van de Novalishoeve.

Net als bij de opening een maand eerder was het weer prachtig en dus genoten de bezoekers terwijl de meesten heerlijk in het gras waren gaan liggen. Zij luisterden onder meer naar Corina Brussaard die vol enthousiasme en passie de aanwezigen meenam in de wereld van de virussen en hoe verkeerd het beeld is dat mensen van virussen hebben. "Zonder virussen geen leven", legde ze uit. Ze wist haar enthousiasme perfect over te brengen op de aanwezigen. Voor het S.E.A.-project was ze gekoppeld aan Maria Koijck die de enorme plastic stormvogel maakte die te zien is bij fort De Schans nabij Oudeschild.

Job Schepers, hoofdredacteur van deze krant, mocht de winnaar van de fotowedstrijd bekendmaken. De jury, die verder bestond uit VVV-directeur Frank Spooren en fotograaf Anoek Steeketee - had uit de ruim zestig foto's een keuze van drie gemaakt, waaruit de foto van Ernst Loendersloot als winnaar werd gekozen (zie pagina 1). Bij zijn inzending schreef de inwoner van Maastricht: "Op dat fraaie stuk van het eiland waar men een soort wildernisgevoel ervaart door de leegte en ontbreken van mensen, zie je toch de invloed van de mens."

De andere twee genomineerden waren de Texelaars Ingmar de Boer en Tineke Terpstra-Eelman met respectievelijk een foto van de haven van Oudeschild en een foto van het vliegveld. "De jury was blij verrast met de kwaliteit van de foto's", liet Schepers weten. Nadat alle praatjes waren gehouden, speelden Anna en Thomas nog een aantal nummers. Van Engels tot Tessels en Zweeds, Anna blijkt een behoorlijke talenknobbel te hebben en het publiek genoot. Tussen de bedrijven door namen de bezoekers nog even snel een kijkje bij deze bijzondere tentoonstelling. Voor hen die het al hadden gezien, was er toch weer wat nieuws. Texelse scholieren hadden naar aanleiding van een workshop 'anonieme portretten' gemaakt en hier waren ze goed in geslaagd. Het resultaat was prachtig. Arnold van Bruggen kijkt tevreden terug op de expositie en beloofde om te kijken naar de mogelijkheden voor soortgelijke tentoonstellingen in de toekomst.

Foto boven: Tineke Terpstra Eelman: Op de haven van Oudeschild zag ik deze mensen, naar ik denk bezoekers van Texel, staan. Ik vond het een mooi plaatje en zag er zelf het verhaal in dat de vader zijn zoon vertelt over het reilen en zeilen in de haven.

Foto beneden: Ingmar de Boer: het vliegveld op een plek waar je normaal niet mag komen. Geen massa's mensen op de foto maar wel een ander standpunt dan normaal en een veteraan? Oude rot? Of toevallige oudere bezoeker, die het plaatje afmaakt en wellicht deel heeft uitgemaakt van de historie van het vliegveld.

Afbeelding