TOP ten strijde tegen belastingmaatregel

Furieuze reacties op het besluit van de raad om de toeristenbelasting met 40 cent te verhogen van €1,85 naar €2,25 voor de komende jaren.

De toeristische sector is onaangenaam verrast. Het Texels Ondernemers Platform (TOP) meldt er geen genoegen mee te nemen en gaat over tot actie. Top zal dit protest de komende tijd op allerlei manieren gaan vormgeven en ten strijde trekken tegen deze belastingmaatregel.

Binnen de toeristische sector, vertegenwoordigd door TOP, heeft het besluit veel kwaad bloed gezet. In de weken voorafgaand aan dit besluit heeft TOP, dat er eerder in deze krant op had aangedrongen eerst grondig onderzoek te laten verrichten, aangegeven dat zo'n besluit op geen enkel draagvlak kan rekenen. "Gezien de overstelpende hoeveelheid negatieve reacties op het raadsbesluit blijkt dat nu ook."

Belangen niet meegewogen

"Het college en de coalitiepartijen hebben de belangen van de toeristische sector op geen enkele manier meegewogen in het besluit tot verhoging van het tarief. Ook de bestaande systematiek om toeristenbelasting over maximaal zeven overnachtingen te berekenen wordt met dit besluit losgelaten; vanaf nu worden alle overnachtingen belast."

Daarmee breekt deze coalitie volgens TOP met een afspraak tussen sector en gemeente uit 2009. "Vooral het loslaten van deze wijze van berekenen treft een specifieke logiesgroep extra hard; de kampeerexploitanten en de zogenaamde. 'longstays' van de bungalowverhuur. Gasten gaan substantieel meer toeristenbelasting betalen, die in sommige gevallen kan oplopen tot maar liefst 59 procent van de totale huursom! Eilandgasten met een 'kleinere portemonnee', voor wie zo'n vakantie vaak ook de hoofdvakantie is, worden zwaar getroffen en ook neemt de bestedingscapaciteit af!"

Protestacties

TOP: "Het college is totaal ongevoelig gebleken voor inhoudelijk sterke argumenten en had –achteraf gezien- haar voorstel om de begroting dicht te rekenen al klaar voordat ze met sectorvertegenwoordigers in gesprek ging."

De protesten zullen erop gericht zijn dit raadsbesluit in zijn geheel terug te draaien. "Een verhoging is onnodig als er een betere balans gecreëerd wordt tussen de hoogte van de toeristenbelasting en de OZB (laagste van Nederland). De berekeningswijze over maximaal zeven nachten moet in stand blijven, evenals de koppeling tussen de toeristenbelasting en afdracht aan STIFT."

TOP voelt zich door velen gesteund. Onder meer door RECRON, de koepel van recreatieondernemers, Koninklijke Horeca Nederland, Afdeling Texel, LTO-KAVB Texel en de Vereniging van Texelse Kampeer Boeren VTKB.

Op pagina 2 meer reacties op het besluit.