Jaap Verhoeve kreeg bij zijn huwelijk met Corrie van der Meer bezoek van het Ronde-bestuur.
Jaap Verhoeve kreeg bij zijn huwelijk met Corrie van der Meer bezoek van het Ronde-bestuur. Foto: Gerard Timmerman

Trouwe Ronde-vrijwilliger in het zonnetje

Jaap Verhoeve is al zo'n veertig jaar vrijwilliger bij de Ronde om Texel, dus zo ongeveer vanaf het eerste uur. Toen hij vrijdag in het huwelijksbootje trad met Corry van der Meer, werd hij door het bestuur en zijn maten bij de Ronde in het zonnetje gezet.

Tijdens het rondje en de dagen daaromheen is Jaap een vertrouwd gezicht op en rond het strand bij paal 17. Als vrijwilliger Logistiek, verleent hij sinds jaar en dag hand-en-spandiensten bij het transport en aanverwante onderdelen. Zo is hij een kleine, maar niet onbetekenende schakel in het enorme radarwerk van de Ronde, waar vele honderden vrijwilligers elk jaar zorgen dat dit unieke Texelse evenement kan plaatsvinden. Zonder toegewijde mensen zoals Jaap Verhoeve zou het niet kunnen bestaan.

Wie al veertig jaar vrijwilliger is bij de Ronde, plant zijn huwelijk dus niet tijdens het evenement zelf, maar in het weekend erna is er alle tijd voor. Bij de viering was een extra feestelijk moment ingeruimd om even stil te staan bij Jaap's betrokkenheid en inzet bij het zeilevenement. Vier decennia is niet niets. Logistiek is een bijzonder onderdeel binnen het rondje. Je kunt spreken van een grote onderlinge betrokkenheid tussen deze vrijwilligersgroep die onder meer zorgt dat de accommodatie en andere benodigdheden, boten en wat al niet meer van en naar het strand worden gesleept.

Ook vrijdag waren ze van de partij en schreven met dikke letters allemaal hun naam op het Ronde-shirt dat Jaap cadeau kreeg. Uit waardering voor zijn jarenlange inzet en toewijding kreeg hij van de Ronde om Texel een fraai plastiek, in de vorm van een zeil, met inscriptie. Deze werd hem overhandigd door Ronde-bestuursleden Jan Schouwstra en Netty Driehuis, in het bijzijn van veel vrijwilligers.