Texelse zwemmers maakten zaterdag de oversteek naar Vlieland.
Texelse zwemmers maakten zaterdag de oversteek naar Vlieland. Foto: Sandor Mantje

Ultiem vrijheidsgevoel

Niet met de Vriendschap, maar zwemmend naar Vlieland. Zeventien Texelse zwemmers hebben zaterdag de oversteek naar de Vliehors gemaakt. "Vergeet je niet onderweg aantekeningen te maken, Gerard", krijgt de verslaggever te horen.

Donderdag verscheen het berichtje op onze zwemmers-app. Zaterdag naar Vlieland! De tocht is een initiatief van ZPC "Achterdiek", de zwemmers die wekelijks buitendijks zwemtochten houden. Van De Schans of Dijkmanshuizen naar het havenhoofd of omgekeerd, afhankelijk van het tij.

Met een matige wind uit het zuidoosten, een kalme zee en gunstig tij zijn de omstandigheden voor de oversteek naar Vlieland ideaal. Omkleden op het parkeerterrein aan de Volharding. Allemaal in zwemsuit, met reddingboei en badmuts, zodat we goed opvallen in die wijde zee. Dan te water bij de Steiger van Sil nabij het nieuwe reddingboothuis van de KNRM. Er gaan liefst vier begeleidingsboten mee. Deze worden bemand door Elda Boomstra, Sandor Mantje, Jan Nico van der Ploeg, Robert Jan Postma, Rinie Roeper, Martin van Tatenhove en Robert Twijnstra. Mocht er iets gebeuren, dan zijn we in goede handen.

"Ik zou niet te lang meer wachten, nu loopt de eb nog", vertelt Sandor. Inderdaad, zwemmen in zee is, net als varen, rekening houden met het tij. Snel in groepjes het water in. Al zwemmend krijgen we een duwtje in de rug van het staartje van de ebstroom. Prominent markeringspunt is de vuurtoren. Die blijft in beeld. Gaan we wel vooruit?, vraag ik me af. Wel degelijk, merk ik als we een boei toch vrij snel achter ons laten.

Af en toe pauzeren, even op de rug in het water ontspannen. "Dit is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid", vertelt Yvonne Vittali, die met volle teugen geniet van de overtocht. Her en der kleurige boeitjes, de volgbootjes en op veilige afstand een paar zeilers. Maar nergens een zeehonden. Dan verder, er moeten wel meters worden gemaakt. De armen malen door het water, stug doorgaan.

Het witte streepje in de verte nadert. Het kan niet ver meer zijn. Dan, als de vingertoppen de bodem raken: Vlieland! Maar, is het wel Vlieland, of het Texelse deel? Nee, toch niet. Dan toch steekt een zeehond nieuwsgierig de kop op. En dan allemaal in de boot, waarna Sandor en de zijnen het gas erop gooien. Terug op Texel hoor ik in gedachten: "En voor de Texelaars: Welkom thuis!"

De zwemmers zijn: Pierre Bonnet, Thessa Dijkstra, Corrie de Jager, Rob Louws, Wouter Moes, Rene de Ruijter, Emile Seegers, Sigrid Slegh, Ria van der Slikke, Marian van Tatenhove, Rob Teisman, Gerard Timmerman, Marit Verkaart, Yvonne Vittali, Colinda Vlaming en Edwin en Jan Wiering.