Stockcars in actie op de baan.
Stockcars in actie op de baan. Foto: Jeroen van Hattum

"Hele winter aan auto gewerkt en dan nu de finale winnen"

Pure trots bij Marc en Gosia Huizinga langs de kant. Zojuist hebben ze hun zoon Kevin de finale van de junioren van de autocross van de MAB zien winnen.

"Geweldig", zegt Marc. "Hij heeft de hele winter aan de auto gewerkt, het ging niet lekker in de manches en dan nu in de finale toch winnen." Het gejuich is luid als Kevin vervolgens met Ivan Leijstra (tweede) en Luc van de Weerd uit Oosterend (derde) op de Dodge van Wum Koorn over de baan wordt gereden.

De juniorenklasse staat niet bekend als de snelste klasse van de autocross die zondag op het terrein van de MAB in Eierland werd gehouden, maar het is wel duidelijk de kraamkamer van aanstormend talent. Zo is Senne Houwing uit De Cocksdorp, winnaar van de rodeo-klasse, ook afkomstig uit de juniorenklasse.

Vier jaar in gereden en nu toe aan het grotere werk. Zijn rijbewijs moet hij nog halen, maar te midden van alle andere rodeorijders houdt hij zondag het hoofd koel. De tweede plaats is voor Arjan Visser uit Friesland en de derde plaats voor Jasper Dogger uit Den Burg, zoon van ex-autocrosser Pieter Dogger. In de vrije-standaard klasse gaat de overwinning naar Laurens Slik uit De Waal, zoon van ex-autocrosser Rob Slik. De tweede en derde plaats gaan naar Jan van der Weij en Bennie Turkstra uit Friesland. Er deden de nodige Friezen mee aan de cross. Zo ook Frank Zijsling die eerste werd in de Formule 1, gevolgd door Barry Boersen uit Oudeschild en Pieter Langeveld uit Eierland. Hij startte in de finale op de eennalaatste plaats, maar haalde vervolgens bijna het gehele deelnemersveld in.

De bangerstox was een prooi voor Barend Terpstra uit Den Burg, gevolgd door Tjeerd Henstra uit De Koog en Miriam Koorn uit Den Burg. De cross verliep zonder al te veel problemen en kende zonnige omstandigheden. De wedstrijden werden stilgelegd, nadat Alex Witte in een van de voorrondes nogal ongelukkig in de muur was beland en last van zijn rug had. Hij werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Hij mocht maandag weer naar huis, nadat er niets gevonden was.

Volgens vast gebruik spaarden de rijders elkaar op de baan niet, maar waren de verhoudingen buiten de baan goed. Voorbeeld was hoe Martijn van den Berg zijn eigen crossauto zag sneuvelen, maar vervolgens door kon racen in de wagen van een ander die het crossen even liet voor wat het was, nadat hij een stevige tik op de baan had gehad. "De saamhorigheid met elkaar is goed hier."