College bereid bestemming aan te passen voor Gezondheidsplein

Het college is in principe bereid de beoogde locatie voor het nieuwe Gezondheidsplein in Den Burg een maatschappelijke bestemming te geven.

Dat hebben burgemeester en wethouders geantwoord op een principeverzoek van de Stichting Gezondheidsplein waarin de initiatiefnemers van het Gezondheidsplein zich hebben verenigd. Dat zijn de Texelse apotheek, Fysioteam Texel, huisartsenpraktijken Dros-Hoekstra en Vos-De Winter, Omring Thuiszorg en Thuiszorgwinkel, Stichting Texels Welzijn, Zorgcoƶperatie Texel Samen Beter en Starlet Diagnostisch Centrum.

Bedoeling is dat het beoogde Gezondheidsplein wordt gerealiseerd ter hoogte van de plek waar vroeger De Ferrever heeft gestaan. Bedoeling was dat die locatie al in 2017 een maatschappelijke bestemming zou krijgen, maar een meerderheid van de raad bepaalde eind 2017 bij de vaststelling van het bestemmingsplan Den Burg-Zuid anders.

De beoogde locatie op de hoek Emmalaan/Elemert/Beatrixlaan kreeg toen op initiatief van VVD, Texels Belang, CDA, Eiland Belang en Sterk Texel de bestemming 'groen', met een wijzigingsbevoegdheid naar 'maatschappelijk en/of sport'. De partijen wilden daarmee meer armslag houden in het gebied, vanwege het verkeersplan dat eraan zat te komen. Volgens het college is er inmiddels sprake van concrete initiatieven, waardoor de bereidheid tot bestemmingswijziging er is. Dan gaat het concreet om de bestemming 'Maatschappelijk en Verkeer - Parkeerterrein'.

Het college is bereid om de grond die nodig is voor de realisatie van het Gezondheidsplein te verkopen op basis van een marktconforme waarde. De gemeenteraad krijgt het advies geen wensen en bedenkingen te formuleren met betrekking tot de voorgenomen wijziging van de bestemming. Het college hoopt de raad uiterlijk in oktober te kunnen adviseren over de financiƫle aspecten van de grondexploitatie en het beheer van de locatie.