Naomi Tromp aan het werk in haar b&b in De Waal.
Naomi Tromp aan het werk in haar b&b in De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

Blij als ik op vrijdag weer op de boot zat

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is ons eigen strandhuisje op paal 17. Persoonlijk vind ik het een te druk strand, maar je hoeft slechts 200 meter te lopen om het strand voor jezelf te hebben, met onze leuke buren en vrienden om ons heen. Het geeft mij dan ook het ultieme vakantiegevoel terwijl ik maar 15 minuten van huis ben. Ook mijn ouderlijk huis is ook zo'n fantastische plek, waar mijn ouders appartementenboerderij De Heerlijkheid hebben. Ik vind het heerlijk om vooral 's zomers daar te zijn om mij weer dat thuisgevoel te geven. Maar er zijn zoveel plekken op het eiland waar ik van kan genieten.

Geboren en getogen op Texel?

Ja, ik ben een echte Texelaar, geboren in De Cocksdorp in het huis Maris Stella in de Kikkertstraat dat toen nog van mijn oma was. Mijn ouders waren op dat moment aan het verhuizen en verbouwen. Tot mijn 17de heb ik op Texel gewoond en daarna ben ik naar Amsterdam gegaan om te studeren. 's Zomers woonden wij in Eierland op De Heerlijkheid en 's winters in de Weverstraat waar mijn vader zijn juwelierszaak had. Wij zijn in de zomer nooit op vakantie geweest in verband met de verhuur van de boerderij. Als kind heb ik dat nooit als een gemis ervaren, omdat er genoeg kinderen in en om de boerderij waren om mee te spelen. Natuurlijk was het niet alleen rozengeur en maneschijn, Want ik heb het meerdere malen vervloekt dat wij op onze dure ligfietsen tegen de wind in naar Den Burg moesten fietsen. Mijn vader was absoluut niet van het wegbrengen en vaak kregen wij te horen dat wij gezonde benen hadden gekregen van de lieve Heer. Terugkijkend had hij zeker een punt en denk ik er nu hetzelfde over. Als kind was ik zeker bevoorrecht om op te groeien in de vele ruimte en vrijheid om mij heen.

Leuke aan b&b is het contact met gasten die je in huis hebt

Wat voor werk doe je?

Ik heb mijn eigen b&b "Sommel & Salt" en werk twee dagen bij de leukste winkel van Texel namelijk bij STEK. Vorig jaar heb ik met mijn vriend Joost de Winter het huis van mijn schoonouders in De Waal gekocht. Een prachtig oud huis met een mooie ruime bovenverdieping die ik graag als b&b wilde verhuren. Het betekende alleen dat wij de gehele begane grond moesten verbouwen. Joost heeft de verbouwing gedaan naast zijn drukke werkzaamheden in zijn eigen bedrijf dat hij samen met Benjamin Eickhoff (Schildersbedrijf Ben) runt. Hij heeft het werkelijk omgetoverd tot ons paleis. Zo kan ik aan huis werken, alles zelf plannen en toch bij de kindjes zijn. Woensdag 3 juli is helaas mijn laatste dag bij STEK, ik verwacht in augustus ons tweede kindje en ga met verlof. Het is de bedoeling een jaar thuis te blijven om er voor Jaas en mijn nieuwe kleine meisje te zijn. Ik kijk erg uit naar de toekomst met ons vieren, maar ik vind het ook jammer om STEK te verlaten. Het was een heerlijke plek om te werken met de leukste collega's. Gelukkig weet ik dat ik altijd terug kan komen.

Wat is het leuke aan het hebben van een bed- en breakfast?

Het contact met mijn gasten. Ze komen vaak voor kortere periode en zo heb ik veel wisselende gasten. Omdat de gasten bij mij in huis verblijven is er veel contact.

Wat doe je naast je werk zoal?

Naast mijn werk probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen met mijn zoontje. Hij is een heerlijk actief mannetje van bijna 3 jaar dat graag op stap gaat. Maandagmorgen gaan wij altijd naar de markt met mijn moeder. En daar maken wij dan een uitje van met poffers. Het Turfveld is onze favoriete plek in het bos om lekker te spelen en wat te drinken. Zoveel mogelijk probeer ik contact te houden met mijn vriendinnen. Gelukkig wonen ze bijna allemaal op Texel en spreken we geregeld af.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind de mensen op Texel over het algemeen vriendelijk en open. Wij wonen in De Waal en de sociale controle is daar behoorlijk groot. Het contact met de buren is fijn en ik kan altijd aankloppen als ik hulp nodig heb. Zelf zou ik willen dat er wat minder negatief over elkaar gepraat wordt. Ik denk altijd "kijk eerst naar jezelf" en laten we niet teveel op een ander letten.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Ik vind Texel één van de veiligste plekken op aarde, zeker om een kind groot te brengen. Ik heb mij nooit onveilig gevoeld op het eiland en hoop dat dat in de toekomst zo zal blijven.

Goede herinnering aan Texel?

Tijdens mijn studie in Amsterdam miste ik het eiland en was ik blij als ik vrijdagavond weer op de boot zat. Als puber heb ik heel hard geroepen dat ik graag van dit duffe eiland af zou gaan en nooit meer terug zou komen. De werkelijkheid blijkt anders. Gelukkig denkt Joost er ook zo over, wij zijn gewoon geen stadsmensen.

Wat is er zonde aan Texel?

Waar ik zelf bijna elke dag mee te maken heb, is de verhoging van de toeristenbelasting. Dit jaar is het al 10 cent omhoog gegaan, maar er wordt nu gesproken over een absurd hoog bedrag. Ik zie de gezichten van mijn gasten al voor me. En vooral het vervallen van de vrijstelling na 7 nachten is bijna crimineel.

Waar kun je je over verbazen op Texel?

Als er heel veel toeristen zijn, blijven er veel mooie plekken over waar je gelukkig bijna niemand tegenkomt. Neem bijvoorbeeld de Horsmeertjes of het strand bij De Slufter. Toch grappig om te zien wat voor kuddedieren veel mensen zijn.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Joost zit bij de KNRM en ik vind dat die mensen wel een grote pluim verdienen! Ze trainen elke week en zijn allemaal dag en nacht oproepbaar. Ze zorgen voor zoveel veiligheid op het water en bij grote evenementen zonder dat wij dat echt merken. Ik vind het een geweldige vrijwilligersorganisatie die extra aandacht mag krijgen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

We wonen nog steeds in ons heerlijke huis. En hopelijk blijft ook de b&b nog altijd goed gaan. Ik heb niet echt een toekomstplan, ik probeer meer in het nu te leven en daarvan te genieten.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Mijn zus Channah Tromp. Ze is gelukkig weer terug op Texel en woont 50 meter verderop in het dorp. Mijn zus is een sterke en mooie vrouw met wie ik mee kan lezen en schrijven, huilen en ruzie maken, maar bij wie ik me vooral heel veilig bij voel om alles te delen. Ze is mijn zus maar ook een lieve vriendin op wie ik heel trots ben.