"Effect bijbouwen is slechts tijdelijk"

Mensen die van buiten het eiland op Texel komen wonen betrekken vooral woningen in het segment van €165.000,- tot €180.000,- en boven de €300.000,-.

Dat blijkt uit onderzoek door Bureau Stec, dat door de gemeente is ingeschakeld.

Slechts een klein deel van de grondgebonden woningen is betrokken door huishoudens van buiten Texel. Terwijl bijna 18 procent van de appartementen in deze prijscategorie door overkanters zijn betrokken.

Stec adviseert een huisvestingsverordening op te stellen. "Zet hierbij in ieder geval in op sturing van het sociale huur- en koopsegment tot circa €250.000,-." Het risico op verdringing door instroom van buitenaf is hierin het grootst. Om te voorkomen dat prijzen in het hogere segment (€250.000,- tot €450.000,-) worden opgedreven, adviseert Stec de koopprijsgrens van €450.000,-. Een dergelijk prijsopdrijvend effect is eerder op Terschelling gesignaleerd en was aanleiding om voor een omvangrijk deel van de koopmarkt de huisvestingsvergunning in te zetten.

Verder adviseert Stec de behoefte aan betaalbare woningen nader te verkennen. "Vergroting van betaalbare segmenten kan een permanentere oplossing bieden voor verdringing op de woningmarkt dan de huisvestingsverordening. Met dien verstande dat betaalbare nieuwbouwwoningen de neiging hebben snel in waarde te stijgen en dat bijbouwen slechts een tijdelijk effect heeft."

Maandagavond buigt de raadscommissie zich over de Huisvestingsverordening.