Stop op verplaatsen

spookslaapplaatsen

Een initiatiefvoorstel van de PvdA om het verplaatsen van zogenaamde 'spookslaapplaatsen' te stoppen is door de gemeenteraad aangenomen met acht stemmen voor en zeven stemmen tegen.

Bij het realiseren van nieuwe vakantiebungalows, hotels en groepsaccommodaties wordt regelmatig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de benodigde slaapplaatsen vanaf een andere plek op het eiland te verplaatsen naar de nieuwbouw-locatie. Dat mag onder strenge voorwaarden. Het moet bijvoorbeeld gaan om bestaande slaapplaatsen. Op locaties die bedrijfsmatig worden geƫxploiteerd. En er moet een kwaliteitsverbetering op alle locaties zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door sloop van de oude gebouwen. Doel van het beleid is immers minder verstening en meer kwaliteit.

"Geregeld zien wij verzoeken om slaapplaatsen die wel in het bestemmingsplan zijn opgenomen, maar niet zijn gerealiseerd ook te mogen verplaatsen van A naar B. De redenering is dan als volgt: De slaapplaatsen bestaan op de locatie A nog niet, maar zouden daar in theorie wel gebouwd/gerealiseerd kunnen worden. Door te verplaatsen onder het mom van kwaliteitsverbetering maak je dat onmogelijk. Wij zijn alleen voor verplaatsingen als het om echt bestaande slaapplaatsen gaat, en niet over spookslaapplaatsen. Zo lezen wij de inhoud van de Nota Verblijfsrecreatie ook en zo hebben wij dat destijds ook bedoeld. Maar kennelijk is daar onduidelijkheid over", viel te lezen in het voorstel van de PvdA.

De partij stelde voor om aan de eisen voor verplaatsing toe te voegen: "Het gaat om al gerealiseerde en bedrijfsmatig geƫxploiteerde slaapplaatsen" om zodoende de 'vreemde handel in slaapplaatsen die nog niet bestaan en leiden tot verstening elders op het eiland' een halt toe te roepen.


Het college had het voorstel liever behandeld zien worden als onderdeel van het toeristisch actieplan. Veronne Koot (Texels Belang) benadrukte dat het voorstel van de PvdA bestaand beleid is dat alleen maar voor extra verheldering zorgt. Een meerderheid van de raad kon zich hier in vinden.

Het college gaf in de persoon van verantwoordelijk wethouder Edo Kooiman aan niet de behoefte te hebben om nog verder op het voorstel te reageren.