Strandslagen en

vignet opgeschoven

Het besluit tot vrij parkeren op strandslagen en het verhogen van de kosten voor het parkeervignet zijn op de lange baan geschoven. Wethouder Edo Kooiman komt na de zomer terug bij de gemeenteraad op een moment dat hij ook de gesprekken met Staatsbosbeheer heeft afgerond.

Waar wethouder Huisman aangaf dat de discussie over toeristenbelasting niet opgeschoven kon worden (in verband met aanpassingen bij manier van heffen), bleek dit voor het besluit over parkeerheffingen geen bezwaar. GroenLinks gaf in de persoon van Elias Marseille aan het vrijgeven van parkeren op strandslagen helemaal niet vreemd te vinden. "Ten eerste staat dit in het coalitieakkoord. Je gunt elkaar wat in een coalitie en dit is voor Texels Belang heel belangrijk. Daarnaast zat het er aan te komen. Staatsbosbeheer kan daar geld gaan heffen en daarmee kunnen ze de fietspaden weer onderhouden."

Ben Zegeren (CDA) wees de jongeling van GroenLinks op het feit dat deze uitkomst er toe leidt dat men eerst aan Staatsbosbeheer betaalt en dat men wanneer men hierna nog gaat winkelen nog een keer aan de gemeente betaalt. Remko van de Belt (PvdA) benadrukte dat iets gunnen in dit geval een bedrag van naar schatting €740.000,- betekent. Dit is de geschatte inkomstenderving als men daadwerkelijk besluit het betaald parkeren op strandslagen af te schaffen. Van de Belt noemt het laten schieten van dit bedrag 'onverantwoordelijk'.

De opmerking van Edo Kooiman dat er na de zomer een voorstel komt dat zowel de strandslagen, fietspaden en het parkeeropbrengsten behelst, leidde tot verbazing bij verschillende partijen. "Dit voorstel staat nu in de programmabegroting, maar de plannen kunnen dus nog heel anders worden als ik u zo hoor", merkte Astrid van de Wetering op.

Het college komt uiterlijk september met een voorstel aan de raad. De discussie over het vrij parkeren op strandslagen lijkt verre van gevoerd.