Texels Belang, GroenLinks en VVD schroeven toeristenbelasting op

Texels Belang, de VVD en GroenLinks hebben ingestemd met zowel de verhoging van toeristenbelasting naar €2,25 per nacht (+€0,40) alsmede het loslaten van het maximum van zeven nachten.

Doordat alle coalitiepartijen tijdens de raadsvergadering instemden met het plan, werd er een meerderheid behaald. Alle overige partijen stemden tegen de verhoging van de toeristenbelasting en het loslaten van de zeven nachten. Een poging van D66 om, naar het voorstel van TOP de beslissing uit te stellen tot september, werd verworpen. Voorstellen om te kijken naar aparte tarieven voor campings waren volgens wethouder Hennie Huisman onmogelijk met het oog op een sluitende begroting en bovendien is het college van mening dat de inkomsten voornamelijk besteed worden aan toeristische investeringen zoals fietspaden.

De teerling lijkt dan ook geworpen, al ziet bijvoorbeeld D66 nog ontsnappingsclausules. Astrid van de Wetering: "Als wij in november bij de definitie begroting een amendement indienen, kunnen we de tariefstelling en het maximum aantal nachten alsnog wijzigen, mits we een meerderheid zien te krijgen."

De kans dat dit lukt, lijkt overigens niet al te groot daar de coalitie eensgezind was woensdagavond. De rekening voor de toerist zal in 2020 zodoende behoorlijk oplopen. Wethouder Hennie Huisman laat desgevraagd weten dat het college het gereduceerd tarief voor langverblijvers op staanplaatsen ongemoeid wil laten. Deze regeling is technisch en ingewikkeld en is opgebouwd bij lang verblijf vanaf 28 dagen (€65,25) tot 201 dagen en meer (€ 265,50). Maar deze regeling ligt vast in de verordening Toeristenbelasting 2019 en het is dus de gemeenteraad die hier een besluit over zal moeten nemen.