"Huizenmarkt zakt echt niet in elkaar"

"De huizenmarkt zakt straks echt niet in elkaar. Maar doordat je onder de 4,5 ton een categorie kopers uitsluit zijn díe woningen wellicht iets minder makkelijk te verkopen. Doordat de doelgroep kleiner wordt zal de woningwaarde in die prijscategorie - in theorie – iets dalen."

Aldus taxeert makelaar Hans van Es van De Texelse Makelaars de mogelijke gevolgen voor huizenbezitters van het instellen van de Huisvestingsverordening. Die schrijft voor dat alleen mensen die economisch of maatschappelijk aan Texel zijn gebonden een huis beneden de €450.000,- mogen kopen. Van Es maakt één uitzondering. "De waarde daalt - weer in theorie - niet bij wie de prijs van het huis rond de vier ton schommelt. Daar zou de koopgrens van 4,5 ton de prijs wel eens iets kunnen opdrijven."
De raadscommissie buigt zich maandagavond over de door het college voorgestelde Huisvestingsverordening. "Om te zorgen dat de beschikbare woningen terechtkomen bij mensen voor wie het noodzakelijk is om op Texel te wonen, vanwege werk of maatschappelijke binding." De makelaars kregen het rapport toegezonden, met de vraag om input te leveren. "Ze hebben ons vooraf summier geraadpleegd, ik heb het idee dat dit een rijdende trein is waarop wij niet veel invloed (meer) kunnen uitoefenen."

Een ruwe schatting is dat er nu tien procent van de woningen op het eiland aan mensen van de overkant worden verkocht. In hoeverre de verordening hierin verandering zal brengen, is afwachten. Van Es noemt het voorbeeld van een starterswoning in Oudeschild die recent is verkocht. "Vraagprijs €198.500,-. Er waren vijf gegadigden voor, vier brachten een bod uit. Daarvan viel er eentje buiten de groep met economische of maatschappelijke binding. Maar het werd gekocht door een Texelaar."

Pepijn Lijklema van de Jonge Bestuurders Texel merkt op dat de conclusies van bureau Stec dat advies uitbracht aan de gemeente wat willekeurig lijken. B en w: "Met Stec is veel over de koopprijsgrens gesproken. Gekeken is naar de woningvoorraad, de dynamiek in de markt, en de koopprijsgrens op de andere eilanden. Op deze manier zijn ze gekomen tot een advies om de koopprijsgrens op €450.000 te zetten."

Wat als de koper er niet in slaagt zijn/haar huis te verkopen aan mensen met een economische of sociale binding met Texel? In de (concept) verordening staat dat een woning ten minste 13 weken tegen een reële prijs (koopprijs niet hoger dan 110% van de WOZ- waarde) vruchteloos moet worden aangeboden en dat dit voldoende kenbaar moet worden gemaakt. Daarna kan de verkoper een ontheffing aanvragen.

De WOZ-waarde, waarvan de huidige peildatum 1 januari 2018 is, loopt in tijd iets achter bij de marktwaarde. Die kan, in een stijgende markt zoals nu, lager zijn, maar in een dalende markt hoger. De WOZ-waarde wordt op basis van kengetallen modelmatig bepaald.