Afbeelding
Foto:

"Geld voor gebruikers veerdienst"

Bedoeling is dat de acht ton aan BTW-compensatie van het Rijk op zodanige wijze wordt geïnvesteerd dat Texelaars die gebruik maken van de veerdienst tot in de lengte der dagen van het compensatiegeld kunnen profiteren.

Dat laat TESO-directeur Cees de Waal desgevraagd laten weten over de acht ton die het Rijk aan Texel heeft toegekend ter compensatie van het loslaten van het BTW-nultarief voor Waddenveren. TESO en het college bekijken op welke wijze het geld het beste kan worden geïnvesteerd. Dat gaat in goed overleg met elkaar.

Het BTW-nultarief voor de veerdiensten is sinds begin dit jaar - op last van Brussel - vervallen. TESO heeft een kostenverhoging van het bootkaartje dit jaar nog weten te voorkomen, maar daar valt op termijn niet aan te ontkomen. TESO houdt rekening met een financieel nadeel van circa €500.000,- in normale jaren en ruim €10 miljoen in het jaar dat er een nieuwe veerboot wordt aangeschaft (omstreeks 2030).

TESO, de gemeente en andere betrokkenen partijen in het Waddengebied spanden zich de afgelopen tijd voor een redelijk compensatiebedrag en dat leidde tot een eenmalig bedrag van €1,2 miljoen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.