"Appen" geschrapt uit aanklacht

Het is niet belangrijk of de 28-jarige Texelse die op 30 maart 2016 op de Hoofdweg in het pikkedonker een fietsster doodreed, op het moment van het ongeval aan het appen was. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam, waar het appen uit de aanklacht werd geschrapt.

Bij het ongeval kwam de 21-jarige Yannick Frijns uit Geldrop om het leven. Ruim een jaar later eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar een half jaar cel en een rijverbod van twee jaar tegen de Texelse, die naar de overtuiging van de aanklager met haar mobiel had zitten appen tijdens het rijden en daardoor het slachtoffer en de naast haar fietsende vriendin veel te laat had opgemerkt. Maar de rechtbank zag geen bewijs voor het appen en veroordeelde de Texelse na extra onderzoek tot een taakstraf van 120 uur en een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tegen het hof zei de aanklager "dat het er niet toe doet of de verdachte heeft zitten appen. Waar het om gaat, is dat zij onvoorzichtig heeft gereden en dat daardoor iemand om het leven is gekomen. Dat zij adequaat heeft gereden omdat zij tachtig ging op een weg waar je tachtig mag, is onzin", zei hij. "Je mag er tachtig, maar alleen als de omstandigheden dat toestaan. In dit geval, op deze weg, was dat niet het geval."

De Texelse zelf zei zich net als eerder weinig te kunnen herinneren. Wel werd duidelijk dat de vrouw sinds het ongeval met ernstige psychische problemen klampt. Sinds begin dit jaar gebruikt ze opnieuw medicatie tegen de psychische klachten.

Het Openbaar Ministerie vroeg het hof 'Alles wikkend en wegend" de Texelse een taakstraf van 240 uur en een geheel voorwaardelijk rijverbod van een jaar op te leggen. "Mocht voor het hof vaststaan dat de verdachte tijdens het rijden wel haar mobieltje heeft gebruikt, dan kan het dat meewegen in de straf", aldus de aanklager, die zei dat "alles erop wijst" dat van appen tijdens het rijden wel degelijk sprake is geweest. In zijn eis hield hij onder meer rekening met het blanco strafblad van de Texelse en het tijdverloop sinds het ongeval.

Raadsman Marco Berbee noemde de door de rechtbank Alkmaar opgelegde straf er een "waarin mijn cliënte zich goed kan vinden". Hij verzocht het hof het eerder opgelegde rijverbod geheel voorwaardelijk te maken. Volgens hem is er geen sprake geweest van onvoorzichtig rijgedrag, Met het OM vroeg hij het hof een streep te trekken door de schadeclaims van de vader en moeder van het slachtoffer. Beiden eisen €25.000,-. De uitspraak is 8 juli.