Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie schrijft

De gouden regels

Bij het boek dat je koopt in de boekwinkel in Den Burg, de hypotheek voor je woning, of de aannemer die je inhuurt, vormen algemene voorwaarden vaak een enorm belangrijke rol van de afspraken die je hebt gemaakt. Omdat hier ook financiële afspraken in geregeld zijn en vaak het een en ander misgaat, wordt er veel geprocedeerd over deze kleine lettertjes. Ook als je nu denkt: 'in die kleine lettertjes daar heb ik geen zin in' of als je ondernemer 'daar doe ik eigenlijk (nog) niets mee dat komt wel een keer', maar je binnenkort wel die smartphone wil bestellen, of dat nieuwbouwhuis wil laten bouwen waar je jaren hard voor hebt gewerkt, nodig ik je toch uit om even door te lezen. Zodat het wat dat betreft een koele zomer blijft ondanks de tropische temperaturen.

Waarom algemene voorwaarden zo belangrijk zijn? In algemene voorwaarden worden de regels vastgelegd die gelden. Van de termijn waarbinnen je de factuur moet betalen, hoe het is geregeld met de aansprakelijkheidsverzekering, tot wat je moet doen als er iets misloopt. Wat precies geregeld wordt, verschilt per sector. Maar in de kern zijn het de gouden regels die gelden bijvoorbeeld als de muren van je nieuwbouwhuis scheef blijken te zijn opgeleverd.

Algemene voorwaarden gelden niet vanzelf tussen jou en de hypotheekverstrekker of aannemer, daar moet iets voor worden gedaan! De gebruiker van de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld jouw aannemer, biedt zijn algemene voorwaarden aan aan de wederpartij. In het voorbeeld jij als consument die je nieuwbouwhuis laat bouwen. Deze algemene voorwaarden dien jij vervolgens te accepteren. Als de totstandkoming van deze overeenkomst gewoon live op het kantoor op Texel plaatsvindt, en dus uitdrukkelijk niet via elektronische weg, is overhandiging en toezending van de algemene voorwaarden de hoofdregel waarna de algemene voorwaarden onderdeel worden van het contract.


Als je online iets bestelt, bijvoorbeeld via de website met het logo van dat grote bolle mannetje, dan is het de hoofdregel voor je online aankoop dat je de algemene voorwaarden kunt opslaan zodat je ze eventueel later (op elk gewenst moment) kan reproduceren. Uiteraard gelden hier weer wat uitzonderingen op, maar dit is de basis zodat de algemene voorwaarden nu onderdeel zijn van het contract dat je gesloten hebt.

Wat betekent dit voor jou als je een nieuwbouwwoning hebt laat bouwen en er van alles misgaat, of een huis hebt gekocht dat kleiner is dan op de verkoopbrochure stond? Dat je in deze vervelende situatie direct de overeenkomst die je hebt ondertekend erbij pakt én de algemene voorwaarden die je hebt ontvangen. Want net als bij de spelregels van poker of Rummikub staan hier in deze documenten de spelregels in die nu gelden.

Door deze spelregels erbij te pakken, zie je wellicht dat je niet in een gesprek je ongenoegen moet uiten, maar je de aannemer of makelaar via een aangetekende brief eerst juridisch in gebreke moet stellen én de kans moet geven om de schade te herstellen of je een nieuw aanbod te doen. Stel dat je hier niet aan hebt gedacht en zelf al een tweede bouwer de opdracht geeft je huis de stevige basis te geven met het idee die rekening te sturen naar de falende aannemer, dan is de kans aanwezig dat deze kosten niet worden vergoed. Hoewel je volledig gelijk hebt dat je huis niet netjes is opgeleverd. Om te zorgen voor gelijk check: zijn er algemene voorwaarden van toepassing? Ja? Loop de stappen door die daarin staan. Heb je geen idee wat daar staat? Laat je direct juridisch bijstaan om zo de schade te beperken en zoveel mogelijk te verhalen.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker