Waarnemend rector bedreven in oplossen problemen op scholen

Twee grote MBO-scholen in Groningen, de Hanzehogeschool in Groningen en Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Het waren eerdere werkplekken van Corrie Eriks en het waren ook allemaal onderwijsinstellingen waar ze als interim-manager actief was om problemen uit de wereld te helpen.

De 48-jarige Eriks begon als zelfstandig ondernemer in een hotel waar ze ervaring opdeed met gastvrijheid en ondernemerschap. Ze was daarna actief bij maatschappelijke organisaties en organisaties in de zorg, totdat ze in het onderwijs terecht kwam. Niet voor de klas, maar op het terrein van bedrijfsvoering, organisatie-ontwikkelingen en het regelen van zaken op de achtergrond om het onderwijs zelf goed te laten verlopen.

Vanuit de opgedane ervaringen ziet ze de verwachte krimp van het aantal leerlingen in de komende jaren met vertrouwen tegemoet. Ze maakte het bij vorige werkplekken ook mee. "Bij krimp kun je klassen bij elkaar zetten en dan is gedifferentieerd leren een goed middel."

Eriks is lovend over haar ervaringen met Texelse leerlingen. "Het zijn goede debaters en ze zijn goed in samenwerken waarbij ze oog hebben voor de contacten met elkaar. Dat is iets wat je automatisch meekrijgt op een eiland. Dat heb ik aan de overkant anders meegemaakt. Ze hebben hier ook allemaal een bijbaantje, dus ze krijgen automatisch het ondernemerschap mee. Dat zijn kwaliteiten om trots op te zijn."

Punt van kritiek is dat de komst van het predikaat 'zeer zwak' voor de havo al aan het begin van het schooljaar onderkend had moeten worden, zodat er eerder actie op genomen had kunnen worden. De waarnemend rector is behoedzaam in uitspraken ten opzichte van haar voorgangster met wie ze geregeld contact heeft. "Zij had destijds de opdracht het gepersonaliseerd leren in te voeren en om de school uit de rode cijfers te krijgen. Dat is gelukt, maar helaas is hier niet alles goed gegaan. Zij heeft echter wel gedaan wat er binnen haar mogelijkheden lag."