Grafieken over inkomensgroepen, woningvoorraad, migratie, vraagprijzen en aanbod, etc.
Grafieken over inkomensgroepen, woningvoorraad, migratie, vraagprijzen en aanbod, etc. Bron: Stec Groep, Woontij, JBT, etc.

Bouwen alleen geen oplossing probleem van woningnood

Zes van de negen nieuwe appartementen op de Groeneplaats die door overkanters zijn gekocht. Een sprekend voorbeeld dat je met bouwen alleen niet het huisvestingsprobleem oplost. Bureau Stec deed onderzoek.

Het college wil de Huisvestingsverordening inzetten om Texelaars voorrang te geven bij het kopen van een woning tot €450.000,- of huren tot €720,42. Aan de ene kant inkomens die onder het landelijk gemiddelde liggen, anderzijds is het aandeel betaalbare koop- (tot €170.000,- voor lage- en tot €215.000,- voor middeninkomens) en sociale huurwoningen aanzienlijk kleiner dan gemiddeld.

Het aantal betaalbare koopwoningen voor lage inkomens dat op de markt komt, is zeer beperkt. Die worden ook nog eens snel verkocht. Lage inkomens vissen dus (mogelijk) relatief vaak achter het net. Relatief beperkt is ook het aanbod van betaalbare koopwoningen (tot €210.000) voor middeninkomens. Ook deze worden bovengemiddeld snel verkocht, zodat ook zij (mogelijk) relatief vaak achter het net vissen. Ook in de prijscategorie daarboven (tot circa €300.000,-) is de zogeheten marktdynamiek – en daarmee de mogelijke concurrentie tussen potentiële kopers – relatief hoog. Alleen in het duurdere segment, vanaf zo'n €450.000,-, staan volgens Stec relatief veel woningen te koop. Anders gezegd: de gemiddelde vraagprijs en het aanbod zijn omgekeerd evenredig, wat ook blijkt uit de grafiek.

Er wordt op Texel veel verhuisd. 65 procent door mensen van het eiland. De overige 35 procent komt van elders. Als het gaat om uitstroom is het beeld ongeveer hetzelfde. De grootste groep die van Texel verhuist betreft 15-25 jarigen, vooral jongeren die elders gaan studeren. In de hogere leeftijdsgroepen is het aantal instromers naar Texel iets groter dan het aantal dat vertrekt. Vermoedelijk deels terugkeerders en mensen die zich nieuw op Texel vestigen. Opvallende de laatste jaren is de sterke stijging van instroom van 65-plussers.

Maandagavond buigt de raadscommissie zich er over.