Een hek op deze oprit aan het Burgerdijkje, neergezet door de buurman, blokkeert de toegang.
Een hek op deze oprit aan het Burgerdijkje, neergezet door de buurman, blokkeert de toegang. Foto: Gerard Timmerman

Buurman blokkeert oprit met hek

Een bijzonder beeld langs het rustieke Burgerdijkje bij De Waal. Een hek tot halverwege de oprit naar de woning van de familie Gonzalez blokkeert sinds kort de toegang naar de garage.

Het hekwerk is vorige week neergezet door Arnold Looijer, eigenaar van de schuur en omliggende grond er naast. Looijer "Ik sta volledig in mijn recht. Het hek markeert precies de erfgrens", pakt hij de kadasterkaart er bij. Daar is geen speld tussen te krijgen. Over het moment van plaatsing. "Ik ben de boel hier aan het opknappen. Ik had dat al veel eerder willen doen, maar door het vele gedoe rond Woonstede Nesland (hij is één van de bewoners in dit woonproject waar veel over te doen is geweest) ben ik daar niet aan toegekomen."

Andere reden voor het hek is volgens Looijer dat zijn buren en/of hun gasten zonder zijn toestemming over zijn terrein rijden en daar ook parkeren. "Als ze hier en daar wat struiken snoeien kunnen ze evengoed hun erf op. Ik heb aangeboden om de erfgrens recht te trekken, maar dat wilden ze niet."

De familie Gonzalez laat het er niet bij zitten. "Wij wonen hier al zestien jaar. Toen we hier kwamen was de situatie al zo. De vorige eigenaar woonde hier 25 jaar, toen was de situatie hetzelfde. Er is nooit over gesproken. Nu kunnen wij en onze gasten onze garage niet meer bereiken. De bosjes langs de weg zijn van Staatsbosbeheer, die mogen we niet snoeien." Mr. Vincent van der Velde van Alpha Advocaten: "Formeel is geen sprake van een erfdienstbaarheid (recht van overpad), maar doordat de oprit al meer dan veertig jaar als zodanig wordt gebruikt is die erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring wel ontstaan. Die mag je zomaar niet ongedaan maken. Doordat Gonzalez de oprit en alles daaromheen heeft onderhouden, is ook sprake van verjaring. Doordat brandweer en andere hulpverleners het erf niet meer op kunnen ontstaat bovendien een gevaarlijke setting. Bovendien heeft de buurman er totaal geen belang bij om dit hek zo pontificaal te plaatsen. Jammer, ook omdat, zeker op Texel, het spreekwoord 'beter goeie buur dan een verre vriend' eens te meer waar is."

Gonzalez heeft Looijer per brief gesommeerd dat het hek over een week weg moet zijn.