Beter onderwijs door samenwerking, met behoud eigen identiteit

Ongeveer op de plaats van de oude sporthal Ons Genoegen verrijst in 2021 het Onderwijs Centrum Texel (OCT), een nieuw gebouw waar de vijf basisscholen in Den Burg bij elkaar komen.

Het wordt één gebouw, maar niet één school, stelt Monique van Gaalen, voorzitter van de projectgroep OCT en directeur van basisschool De Fontein. ''Elke school behoudt zijn eigen identiteit en signatuur. Ouders moeten een keus kunnen maken. We willen verschillende vormen van onderwijs blijven aanbieden.'' Minder leerlingen en de noodzaak van grootschalig onderhoud aan de verouderde bestaande schoolgebouwen, wierp in 2014 de vraag op of het niet beter was één nieuw gebouw neer te zetten voor alle basisscholen in Den Burg. De drie schoolbesturen, Kopwerk-Schooltij, Sarkon en Samenwerkingsschool, kwamen tot de conclusie dat alle scholen onder één dak meer kansen biedt op samenwerking en versterking van het basisonderwijs op Texel.

Het gebouw biedt straks onderdak aan de Jozefschool, Thijsseschool, Fontein, Kompasschool en Vrije School Stella Maris. Iedere school krijgt zijn eigen, voor de leerlingen vertrouwde plek. Daarnaast komen er gemeenschappelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld gezamenlijke speelplekken of spreekkamers die door alle scholen gebruikt kunnen worden. Van Gaalen: ''Zonder de eigen identiteit los te laten, kunnen wij profiteren van elkaars kennis. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, is nog onderwerp van gesprek. Er zijn veel ideeën en wensen. Die moeten we nu omzetten in een concreet en uitvoerbaar plan.''


Architect GeO uit Schagen werkt momenteel aan een voorlopig ontwerp. Het OCT, geschikt voor circa 650 leerlingen, krijgt twee bouwlagen. ''Het idee is dat de onderbouw op de begane grond zit en de bovenbouw op de verdieping. Voor de kleinere scholen, Stella Maris en Kompasschool, geldt dat niet. Daar worden de groepen niet over meerdere verdiepingen gesplitst,'' licht Van Gaalen toe. De leraren blijven in dienst van de stichting waar ze nu voor werken. Voor ouders en leerlingen verandert er in dat opzicht dus niets.

Opzet is dat de vier basisscholen in de buitendorpen (Oudeschild, De Koog, Oosterend en De Cocksdorp) blijven bestaan. Het OCT heeft ook waarde voor deze scholen door het delen van kennis en ervaringen. ,,Zij kunnen ook gebruik maken van faciliteiten in het OCT. Als daar bijvoorbeeld een ruimte is met een podium en er wordt iets georganiseerd, zou je de leerlingen van de buitendorpen daarbij kunnen betrekken.''