Maatschappelijke- en sportvoorzieningen in een parkachtige omgeving

Zoeken naar meerwaarde, door het bij elkaar brengen van voorzieningen die elkaar kunnen versterken. Dat is de gedachte achter project Den Burg Zuid, waar de gemeente veel energie en geld in stopt.

In Den Burg Zuid zijn al een aantal voorzieningen bij elkaar te vinden. Voetbalvelden, een atletiekbaan, tennisveld, wielerbaan, schietsportcentrum, zwembad, Stayokay, middelbare school en gemeentehuis. Daar komen nieuwe voorzieningen op maatschappelijk en sportgebied bij, zoals de TXL Sporthal, het Onderwijs Centrum Texel, het Gezondheidsplein en een campus voor Texel Academy.

Al die bestaande en nieuwe gebouwen en sportcomplexen worden door herinrichting van het gebied op een logische wijze met elkaar verbonden. Daarin is veel aandacht voor de verkeerssituatie, die door de invulling van het gebied ingrijpend verandert. Het gebied behoudt zijn parkachtige karakter met veel groen. Uiteraard zijn voor al deze voorzieningen parkeerplaatsen nodig. Geen 'stenen vlakte', maar ook hier inpassing in het groen. Die parkeerruimte kan ook worden benut door bezoekers aan het centrum van Den Burg, waar de parkeerdruk mede door nieuwe ontwikkelingen rond de Groeneplaats toeneemt. Door een andere inrichting van het gebied tussen de Emmalaan en Keesomlaan kunnen de voorzieningen in Zuid verbonden worden met het centrum. De geplande nieuwbouw voor Artex-Kunstenschool, de bibliotheek en Young4Ever op de locatie van de huidige Thijsseschool versterkt die samenhang, waardoor de structuur van Den Burg als geheel ook sterker wordt. B&W stellen de gemeenteraad voor om daarbij de ijsbaan en het park met skatebaan en vijver tussen de Emmalaan en Keesomlaan te betrekken. Dat biedt ruimte voor recreƫren, een goede verbinding voor voetgangers en fietsers, parkeren en evenementen.