Corrie Eriks:
Corrie Eriks: "Er gaat gelukkig ook heel veel goed op de OSG." Foto: Jeroen van Hattum

"Mensen zijn betrokken bij school"

Ze was oprecht blij toen de uitslag van de eindexamens beter was dan een jaar geleden. "Als we dit kunnen", aldus Corrie Eriks, waarnemend rector-bestuurder van de OSG, "dan kunnen we op school de rest ook met elkaar aan. Maar we zijn er nog niet."

Ze startte begin dit jaar als conrector op de OSG en werd al snel waarnemend rector-bestuurder, nadat Marcella Engbrenghof als gevolg van gezondheidsklachten een forse stap terug had moeten doen. Ze trof een school met de predikaten 'zeer zwak' (havo) en 'onvoldoende' (vmbo en vwo) en - zoals ze het zelf omschrijft - een verweesd team, nadat de zoveelste teamleider was vertrokken. Bovendien waren de eindexamens in aantocht en het was de vraag hoe dat zou gaan aflopen.

Het betekende dat Eriks meteen aan de bak kon, maar die ervaring had ze als interim-manager bij meerdere onderwijsinstellingen. Het eerste wat ze deed was met elke medewerker op school gaan praten en alles werd in kaart gebracht. "Er waren geen cijfers en ik had bijna niets tastbaars in handen. Met behulp van oud-inspecteurs van de onderwijsinspectie die ons begeleiden, zijn we alles gaan meten. Dan kun je veel specifieker aanwijzen wat er niet goed gaat en wat er wel goed gaat. Dat laatste is hier ook het geval, er gaat gelukkig ook heel veel goed op de OSG. Het is belangrijk om dat te benoemen." Tijdens de gesprekken met medewerkers kwam ze veel verdriet tegen over de afgelopen jaren. "Maar verdriet is ook passie en je merkt dat mensen zich betrokken voelen bij de school."

Met behulp van externe begeleiding richtte Eriks zich de afgelopen maanden op de bedrijfsvoering van de school om daar meer structuur in te krijgen. De docenten werd gevraagd om zich specifiek op het lesgeven te richten. Er werden tevens in samenspraak met de Raad van Toezicht vijf jonge docenten in vaste dienst genomen in plaats van te werken met tijdelijke contracten. "Dat geeft rust in de school." Het management van de school vormt ze nu samen met Inge van der Linden (teamleider onderbouw), Annemarieke de Vries (teamleider bovenbouw) en extern adviseur Norbert de Vries die meekijkt hoe de processen verlopen. Voor Annemarieke de Vries loopt inmiddels een procedure om haar op termijn te laten opvolgen.

In kleine stapjes de zaken weer de goede kant uit krijgen

De leerlingen in de eindexamenklassen kregen in aanloop naar de eindexamens extra examentraining aangeboden. "We hadden wel wat goed te maken. Die training hebben we ook aan onze docenten gegeven, zodat zij de leerlingen in de lijn van de examentraining verder konden begeleiden." De leerlingen die volgend schooljaar eindexamen doen, krijgen binnenkort een zomerschool aangeboden. "In de laatste week van het schooljaar krijgen zij een training hoe je moet leren. Op de laatste dag van de grote vakantie krijgen ze een herhaling. Het is niet verplicht, maar we bieden het wel aan om iedereen de kans te bieden een goede start te maken voor de eindexamens." Volgens Eriks is er veel belangstelling voor.

Ze verhult niet dat de OSG nog een lange weg te gaan heeft, maar de koers naar herstel is ingezet. De school kreeg recent bezoek van de onderwijsinspectie (als gevolg van het verscherpt toezicht) en daar waren ze tevreden over de geboekte resultaten. "De stappen die we hebben gezet, zijn de juiste. Ze zien bij de inspectie ook dat we er nog niet zijn." In oktober komt de onderwijsinspectie opnieuw langs om te zien hoe het gaat op de OSG.

Tot de voornemens voor de komende tijd geldt dat ze de komende vijf jaar even niets meer wil veranderen, roosters van een uur wil hanteren en naast digitale leermiddelen ook gewoon boeken in de les wil gebruiken. Met het gepersonaliseerd leren wordt een pas op de plaats gemaakt. De focus gaat naar differentiatie in het leren, zodat leerlingen verschillende niveau's kunnen aanhouden. "De jonge docenten die we erbij hebben gekregen, zijn goed opgeleid in differentiƫren." Komend schooljaar wordt de focus ook op het verminderen van de vele lesuitval gelegd en er komt een taal- en rekencoƶrdinator voor het taal- en rekenonderwijs.

Een van de doelen is dat de havo eind dit jaar op zijn minst weer onvoldoende is en niet meer 'zeer zwak'. "Het klinkt raar om dat zo te zeggen en het liefst werk je meteen naar een voldoende toe, maar we doen het in stapjes. Als ik echter zie wat er met de eindexamens is bereikt, dan heb ik het gevoel dat we de rest ook met elkaar aankunnen."