Een aantal van de 38 leden van Rotary Texel. De groep is niet compleet, in verband met het zomerverlof konden ze er niet allemaal bij zijn.
Een aantal van de 38 leden van Rotary Texel. De groep is niet compleet, in verband met het zomerverlof konden ze er niet allemaal bij zijn. Foto: Rotary Texel

Rotary Texel al 60 jaar dienstbaar

Rotary Texel bestaat 60 jaar. Een hechte club die wekelijks bijeenkomt in de Schoutenzaal in De Lindeboom. "We zijn niet elitair, maar wel een redelijk besloten club." Ook een hechte club, die vriendschap en dienstbaarheid hoog in het vaandel heeft staan.

"De omgeving dienen en elkaar helpen." "Een goeie band met elkaar, waarbij je elke week gezellige en aardige mensen tegenkomt. Met wie je kunt delen wat je wilt, waarbij je weet dat het niet buiten je clubje komt." "Leren van elkaar. Door taken op je te nemen, bijvoorbeeld het voorzitterschap, ontwikkel je nieuwe vaardigheden." "Ons internationale uitwisselingsprogramma biedt de jeugd een kans op een ervaring die niemand hen meer afpakt."

Jubileum in Kaap Skil

Een greep uit de reacties van leden op de vraag wat hen zo aanspreekt in Rotary Texel. Dinsdag 2 juli viert de Texelse serviceclub het 60-jarig jubileum met een feestelijke bijeenkomst in Kaap Skil.

Een club met een diverse samenstelling. Ondernemers uit de toeristische sector, landbouw, visserij, IT, mensen uit het onderwijs, de wetenschap, de medische sector, bestuurders en anderen. Op de clubavonden gaat het er hartelijk en amicaal aan toe, maar gaan ze ook discussie niet uit de weg. Zo legden Ben Daalder, in zijn tijd als vissersvoorman, en Han Lindeboom, hoogleraar en pleitbezorger van maatregelen ter bescherming van de zee, elkaar ooit het vuur na aan de schenen. Om na afloop weer amicaal bij elkaar aan te schuiven. "Maar we doen hier niet aan politiek en geen kerk", zeggen ze nadrukkelijk. "En er wordt hier zeker niets bekonkeld." Of het moet die keer zijn dat Rotary Texel een ingezonden brief plaatste om de twee ambulances op Texel te houden. "Dat was om de boel wakker te schudden", zegt Koos Bremer. "Een enkele keer betuigen we, vanuit het oogpunt van maatschappelijke belang waarvoor we ons inzetten, wel eens steun, zoals aan het stellen van grenzen aan het toerisme."

Tesselhuus

Maatschappelijke inzet staat hoog in het vaandel. Rotarians spreken van Vocational Service: ieders beroep inzetten voor het welzijn van allen. Marijke Eelman: "De Rotary heeft bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van het Tesselhuus (het vakantiehuis in De Koog voor mensen met een fysieke beperking, als gevolg van een spierziekte, MS of andere oorzaak). Het was een enorme uitdaging. Er moest bijvoorbeeld een huis worden aangekocht. Om de klus te klaren hebben we samenwerking gezocht met de Lions (die andere Texelse serviceclub). Jan Stolk heeft destijds met de Nederlandse gouverneur Colijn met Rotaryclubs uit heel Nederland actie gevoerd."

Het leidde tot allerlei bijzondere initiatieven. Eén van de meest hilarische acties was om een orkest spelend uit de lucht naar beneden te laten dalen. De hulp van Bob Rienks (van het Paracentrum en Tessel Air) kwam daarbij goed van pas. "Bob heeft toen gezorgd dat de muzikanten met het vliegtuig de lucht in konden en aan parachutes spelend naar beneden kwamen. Twee orkestleden landden zelfs bovenop elkaar."

Mede dankzij de inzet van de Rotary en de Lions bestaat het Tesselhuus nog steeds, heeft het zich verder kunnen ontwikkelen en kunnen, ook dankzij inzet van vrijwilligers veel gehandicapten een onvergetelijke vakantie op Texel vieren. Waarbij hun gezin en familie worden ontlast van de zorg.

Je leert allerlei mensen kennen en gaat heel anders tegen bepaalde dingen aankijken.

Geld voor het Tesselhuus genereert de Rotary al tientallen jaren door de kledingactie. Cor Kossen, die de actie samen met Jan Jacob Rab coördineert. "Voorheen haalden we de gebruikte kleding twee keer per jaar bij de mensen op. Mijn schoonvader zat destijds bij de Rotary en schakelde ook mij in om de zakken op te halen. 1981 was een topjaar, toen we 30.000 kilo ophaalden." Lange tijd ging het zo, wel had de club er een hele kluif aan. Inmiddels zijn de groene containers waarin de gebruikte kleding in dichtgebonden plastic vuilniszakken kan worden gebracht niet meer weg te denken.

Gebruikte kleding

Jan Jacob: "Dat werkt héél efficiënt. Nu halen we jaarlijks tussen de 50.000 en 60.000 kilo op, goed voor circa €20.000,-. Een mooi bedrag en doordat die kleding niet bij het afval gaat, nog goed voor het milieu ook. We worden wel eens gebeld." Cor: "Zoals die keer dat een motorrijder zijn oude motorpak er in had gegooid. Bleken de sleutels er nog in te zitten. Het kwam goed." De opbrengst wordt jaarlijks overgemaakt naar goede doelen, waarvan het Tesselhuus een belangrijke is.

Ook levert de Rotary vrijwillige menskracht aan het Tesselhuus. Zo zat Marijke Eelman twaalf jaar in het bestuur en zit Joke Geldorp in het huidige bestuur. Nieuwe bestuurders komen bij voorkeur uit de Lions en de Rotary.

Uitwisselingsprogramma jongeren

Veel inzet binnen de Rotary is er ook voor het uitwisselingsprogramma voor de jeugd. Texelse jongen reizen op kosten van de Rotary naar een ander deel van de wereld en verblijven daar een jaar in een gastgezin, gaan er naar school en draaien mee in het dagelijks leven. Een jongere uit een ander deel van de wereld komt zo voor een jaar naar Texel en verblijft hier in een gastgezin. "Jongeren uit Zuid-Amerika, Afrika, Japan, Australië en Nieuw Zeeland", vertelt clubjeugd-secretaris Rozemarijn Veldhuis. Joke Geldorp had een tijdje een meisje uit Japan in huis. "Ik vind het belangrijk om de jeugd een kans te bieden en een ervaring mee te geven die niemand hen afpakt. Bovendien was het nog leuk ook." Rozemarijn: "Ook een verrijking voor het gezin, waarin het kind gewoon meedraait. Je merkt dat ze in die periode een snelle ontwikkeling doormaken." Henk Broekman: "Ze gaan als kinderen heen en komen als half volwassenen terug."

Rozemarijn wil het komend jaar gebruiken om, in overleg met de nieuwe gouverneur van Rotary Nederland Rutger Mazel (redacteur buitenland bij het NOS Journaal) de uitwisseling van jeugd landelijk naar een hoger plan te tillen.

Rotaract

Rotary Texel telt momenteel 38 leden. Toenemende vergrijzing binnen de club was in 2012 voor de toenmalige voorzitter Arnold Langeveld reden tot de oprichting van Rotaract, de kweekvijver voor de Rotary. Voorzitter is momenteel Martijn van der Linde. "Er ontstond snel een groepje van acht tot tien jongeren, nu zijn we al met achttien leden, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Rotarylid Germ Keuning was onze mentor. Onze huidige mentor is Corina van de Wetering. Eens in de drie weken komen we op De Krim bij elkaar. We proberen ons in te zetten voor mens en maatschappij. Want we realiseren ons dat zoals wij hier leven, niet zelfsprekend is. " Als het om actie gaat is het devies: Niet lullen maar poetsen. Met de ontwikkeling en verkoop van het Texels Monopoly heeft Rotaract zichzelf op de kaart gezet. "Jaarlijkse verkopen we nog 150 tot 200 spellen, dat levert een mooi bedrag op. Maar we geven nooit geld, alleen goederen en diensten. Vorige week hielden we het Aspergediner. De opbrengst gaat naar de afdeling Geriatrie in het Verpleeghuis. Voor voorzieningen om het verblijf leuker, plezieriger en aangenamer te maken."

De lijnen met de Rotary zijn kort. "Voor het jubileum hebben we samen een wensboom gemaakt. Iedereen mag een wens doen voor een maatschappelijk doel, die we dan samen proberen te vervullen."

Rotaract is het voorportaal van de Rotary. Jorian Ploegman maakte vorig jaar als eerste de overstap. "Het zijn verschillende clubs, maar het uitgangspunt is hetzelfde. Iets goeds doen voor de samenleving. Rotaract was in begin vooral pionieren, bjj de Rotary werkt het meer gestructureerd. Niet elke maand veranderingen en nieuwe ideeën. Wel heel leuk. We hebben geregeld een spreker, ook van de overkant. We gaan op bedrijfsbezoek en voor mij als jongste lid is het leuk om in contact te komen met de grote mate van ervaring en diversiteit binnen de club."

Peter Visch is een jaar of drie lid. "Ik was al bekend met de Rotary, dankzij een uitwisselingprogramma ben ik als kind naar Amerika geweest. Daar leerde ik hoe mensen daar leven en hun werk doen. Toen ze me vroegen hoefde ik er niet lang over na te denken."

Overigens kun je je tegenwoordig ook zelf aanmelden bij de Rotary. Maar je wordt niet automatisch lid. Koos Bremer: "We zijn niet elitair, maar wel een redelijk besloten club. Nieuwe leden worden gescreend hoe ze in hun werk en bedrijf staan. Als je op een integere manier te werk gaat en inzet voor de maatschappij, dan hoor je bij ons."

Henk Broekman werd destijds gevraagd. "Ik had van mezelf niet verwacht lid te worden. Ik dacht: ik probeer het, maar het is toch niets voor mij. Dat laatste moet ik nu corrigeren. Je leert allerlei mensen kennen en gaat heel anders tegen bepaalde dingen aankijken. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik hier gewoon mezelf kan blijven."

Spelregels iets versoepeld

Hij is nu bijna twee jaar voorzitter, een duobaan die hij op eigen initiatief samen vervult met Corina van de Wetering. Corina: "De maatschappij verandert en ook de Rotary verandert. Toen het wat zorgelijk werd om het ledenbestand op peil te houden, hebben we de spelregels iets versoepeld om de drempel iets te verlagen. Dat gaf binnen de club best wat discussie."

Want het mag niet ten koste gaan van de onderlinge vriendschap, de hechte band moet behouden. "Fellowship is voor mij het meest waardevol. Vanuit de gezamenlijke vriendschap dienstbaar zijn aan de gemeenschap. Dingen met elkaar doen. Plezier maken, diepgang vinden, luisteren naar elkaar, leren van elkaar en zo je geest scherpen. Elkaar steunen, in goede en slechte tijden. Dat zijn voor mij belangrijkste waarden", besluit Rozemarijn.

Gerard Timmerman

De Rotary stond aan de wieg van het Tesselhuus, waarvan in 1985 de naam werd onthuld.
Afbeelding