ZZP'er die hier korter dan drie jaar woont niet aan Texel "gebonden"

ZZP'ers vallen toch niet onder de groep die volgens de Huisvestingsverordening economisch gebonden zijn aan Texel en dus een woning onder de beoogde koopprijsgrens van €450.000,- mogen kopen.

Dat maakt de gemeente bekend, nadat vorige week een foutieve samenvatting van het B&W besluit over de Huisvestingsverordening 2019 naar buiten was gebracht. "Onder economische binding vallen niet de ZZP'ers bij wie zijn/haar hoofdinkomsten voor het merendeel worden gegenereerd door ten minste drie klanten op Texel. Hiertoe heeft het college besloten omdat dit lastig te controleren is, alsook de groep hiermee zo groot wordt dat daar erg veel mensen onder vallen waardoor het beleid zoals beoogd niet gaat werken." ZZP'ers die hier langer dan drie jaar wonen mogen op grond van hun maatschappelijke binding wel onder de 4,5 ton kopen. De gemeente rectificeert ook een ander punt. "Ook ligt de leeftijd van terugkerende jongeren die na het middelbaar onderwijs van Texel zijn verhuisd voor een vervolgopleiding en nu wensen terug te keren, niet op maximaal 30 jaar maar op 35 jaar."

Wat als het straks niet lukt een woning beneden de 4,5 ton aan Texelaars te verkopen? "Als de verkoper aantoont de woning ten minste drie maanden op de voorgeschreven wijze, tegen een reële prijs (max. 110% van de WOZ-waarde) te hebben aangeboden aan Texelaars met een economische en/of maatschappelijke binding, en er is geen koper gevonden, dan kan een ontheffing worden aangevraagd. De woning mag dan aan een ieder verkocht worden." Reageren op dit nieuws kan via redactie@texelsecourant.nl.