Texel krijgt acht ton BTW-compensatie

Texel heeft van het Rijk acht ton gekregen ter compensatie van de BTW-plicht die sinds begin dit jaar is ingevoerd voor de Waddenveren.

Burgemeester en wethouders en TESO zijn in gesprek met elkaar over de wijze waarop het geld het beste kan worden besteed. Dat bleek tijdens een commissievergadering die laatst in het gemeentehuis werd gehouden.

De Waddenveren kenden tot voorheen een zogeheten BTW-nultarief, maar dat moest het Rijk loslaten van de Europese Commissie. Gevolg daarvan is dat bootkaartjes in de toekomst duurder kunnen worden. TESO heeft de tarieven dit jaar gelijk kunnen houden, maar het financieel nadeel van het loslaten van het BTW-nultarief wordt geschat op jaarlijks tussen de €125.000,- en €160.000,- voor de Texelse bevolking.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zegde vorig jaar anderhalf miljoen euro toe ter compensatie van de vijf Waddeneilanden. De afgelopen tijd waren de eilanden bezig om onderling een verdeling te vinden. Dat is acht ton voor Texel geworden. Wethouder Huisman liet weten dat het uiteindelijk geen anderhalf miljoen maar €1,2 miljoen van het Rijk is geworden. De wethouder verwacht op zijn vroegst in het najaar met concrete voorstellen voor de besteding van de acht ton te kunnen komen.

De compensatie van het Rijk werd aangekaart door Remko van de Belt (PvdA) die de acht ton in de gemeentelijke begroting voor 2020 bij de algemene reserve had zien staan. Volgens hem kleefde daar het risico aan dat het geld "naar lantaarnpalen zou kunnen gaan", terwijl het geld bedoeld is ter compensatie van de bevolking. "Het is omgerekend een bedrag van 60 euro per persoon oftewel 240 euro voor een gezin met twee kinderen." Hij vond het vreemd dat het geld in de algemene reserve was opgenomen.

Volgens wethouder Huisman waren de Waddeneilanden nog in gesprek over de verdeling van het geld toen de gemeentelijke begroting (concept) voor 2020 al werd opgesteld, waardoor de acht ton bij de algemene reserve was neergezet. Bedoeling is echter dat het geld een maatschappelijke bestemming krijgt, zodat elke Texelaar er wat aan heeft.

Van de Belt opperde om het in ieder geval ten goede te laten komen aan mobiliteit. Andere suggestie was een fonds om het compensatiegeld van het Rijk op een juiste manier te besteden. Ben Zegeren (CDA) opperde het idee om het geld te gebruiken om Texelse jeugd bij wijze van pilot een jaar langs gratis met het OV op het eiland te laten reizen.