TB, GroenLinks en VVD willen

informatieavonden bewoners

De coalitiepartijen Texels Belang, GroenLinks en de VVD informatieavonden voor bewoners over thema's die maatschappelijk spelen. Zij dienen een motie in om deze avonden op het programma te krijgen en willen op korte termijn al een avond plannen over het onderwerp 'wonen'.

De informatieavonden voor bewoners zijn een aanvulling op de besloten Raadsinformatieavonden en de Raadsinformatiebrieven. De raad wordt maandelijks geïnformeerd over actuele onderwerpen op zogeheten Raadsinformatieavonden. Dat zijn a-politieke avonden, waarop raadsleden, commissieleden, ambtenaren en college op informele manier een onderwerp bespreken. De coalitiepartijen stellen nu dat de politieke partijen genoeg worden bijgepraat, maar dat deze kans er eigenlijk te weinig is voor bewoners. "Soms zijn er onderwerpen die op een bepaald moment in de samenleving een hot item zijn. Zoals bijvoorbeeld het thema 'Wonen', nu: vrijwel iedereen op Texel heeft ermee te maken, kent de huizenprijzen, de woningnood, het gebrek aan betaalbare woningen et cetera. Kortom: deelt de zorgen die de gemeenteraad heeft en wil daar ook over worden bijgepraat (aantallen woningzoekenden, concrete plannen, maar ook: dingen die moeilijk zijn, of waar de provincie een stevige vinger in de pap heeft, en er komt van alles aan: een nieuw woningbouwprogramma 2020 – 2030, herijking van de prestatieafspraken met Woontij en uitvoering van de moties over vrijkomende schoollocaties.) Voor dit soort onderwerpen vinden wij dat vaker een avond moet worden georganiseerd die voor iedereen toegankelijk is, een Inwoner Informatieavond dus."

De motie roept op tot informatieavonden op het moment dat een raadsmeerderheid daarom verzoekt. "We moeten niet blijven hangen in het bespreken van stukken in een raadscommissie en dat dan, gezien de inspraakmogelijkheid, ook maar bestempelen als 'informatie voor onze inwoners'. Nee. Het moet actiever en gerichter. En dan met als kenmerk: openbaar en voor iedereen (niet alleen raads- en commissieleden)."