Testen van de zelfgebouwde dijken op het strand.
Testen van de zelfgebouwde dijken op het strand. Foto: Jeroen van Hattum

Leerlingen gaan 'dijken-duel' aan op het strand

Bouw een stuk dijk dat sterk genoeg is om het water tegen te houden. Met die opdracht gingen circa 65 leerlingen van de OSG in Den Burg vrijdagochtend aan de slag op het strand bij Paal 17. Ze deden daar mee aan het zogeheten 'dijken-duel' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Combinatie Tessel die de Waddendijk aan de oostkant van het eiland aan het versterken is.

De leerlingen bouwden in groepjes elk een stukje dijk van een meter, waarna een jury van Hollands Noorderkwartier en Combinatie Tessel bekeek welk dijkvak het beste bestand was tegen het water. Maaike Smit en Anniek van Liere kwamen volgens docent Vincent Stork als beste uit de bus met een dijk die was opgebouwd uit laagjes zand, klei en steen.

De wedstrijd was onderdeel van een lesprogramma op de OSG over het bouwen van dijken om water buiten de deur te houden. De leerlingen kregen van het hoogheemraadschap een gastles op school en mochten op het strand zelf bedenken hoe ze het gingen aanpakken. Er werd aan het 'duel' meegedaan door leerlingen uit havo 3a, havo 3b en vwo 3a. Het 'dijken-duel' was ook bedoeld om leerlingen te interesseren voor techniek.