Afbeelding
Foto:

Wijnbouw Duitsland

Van oudsher staat Duitsland bekend als vooraanstaand wijn producerend land. Bij ons zijn vooral de witte wijnen erg bekend. Dit neemt echter niet weg dat er ook, soms hele mooie, rode en rosé wijnen geproduceerd worden.

Volgens de Duitse wijnwetgeving vindt wijnbouw plaats in 13 productiegebieden. Elf hiervan zijn gelegen in het voormalige West-Duitsland. Twee gebieden, Saale-Unstrut en Sachsen liggen in het oosten van het land, de voormalige DDR. Als gevolg van het beleid destijds zijn wijnen uit deze gebieden nog altijd geen alledaagse verschijning in ons land.

Het dichtst bij Nederland gelegen Anbaugebiet is de Ahr-vallei. Dit relatief kleine gebied is voor ongeveer 85 % beplant met druivensoorten die rode wijnen voortbrengen. Dit zijn vooral lichte wijnen die bijna allemaal in het land zelf geconsumeerd worden. De Ahr-vallei sluit aan op het gebied Mittelrhein. Dit komt doordat de Ahr in de Rijn uitmondt. De andere bekende Anbaugebiete zijn Mosel, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Hessische Bergstrasse, Baden, Württemberg, hier komen de meeste Duitse rode wijnen vandaan en tenslotte Franken, bekend van de karakteristieke bolle fles, de Bocksbeutel.

U begrijpt dat ik niet op alle gebieden kan ingaan, daarom wat meer over de meest voorkomende druivensoorten en hun soms afwijkende Duitse benamingen. Voor wat betreft de witte wijnen zijn naast de Riesling de belangrijkste druivenrassen Pinot Gris ofwel Grauburgunder, Pinot Blanc of Weissburgunder en de Gewürztraminer. De minder bekende klassieke soorten zijn onder andere Scheurebe, Elbling en Sylvaner. Sinds 1991 is ook de wereldberoemde Chardonnaydruif in Duitsland toegestaan als druif voor wijnen die onder de bepalingen van de wijnwetgeving betreffende kwaliteitswijnen vallen. Ook de Sauvignon Blanc is er de laatste decennia in opkomst. Door zijn late bloei en snelle rijping is dit een ideale druif voor de klimatologische omstandigheden daar.

Wat betreft de rode wijnen zijn de belangrijkste druivenrassen de Spätburgunder, in vele landen bekend als Pinot Noir, de Schwarzriesling of Pinot Meunier, Dornfelder, Trollinger en Lemberger. De wereldwijd bekende soorten Cabernet Sauvignon en Merlot hebben inmiddels ook hun opwachting gemaakt in de Duitse wijnbouw, al is het aandeel van deze rassen nog beperkt.

In Württemberg bestaat ruim twee derde van de aanplant uit druivenrassen bestemd voor de productie van rode wijnen. Ook ontwikkelt de productie van rode wijnen in de wijnbouwgebieden Pfalz en Rheinhessen zich steeds verder. De hier geproduceerde wijnen doen in kwalitatief opzicht niets onder voor bijvoorbeeld hun Franse tegenhangers.

Naast rode en witte wijnen worden in Duitsland ook rosé en mousserende wijn, sekt of Schaumwein, gemaakt. Enkele speciale wijnen uit het land zijn Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein. Dit zijn alle zoete tot zeer zoete dessertwijnen. Met name Eiswein is iets bijzonders. De druiven voor deze wijn worden namelijk bevroren geplukt en geperst, wat lang niet alle jaren lukt. Mocht u ergens Eiswein tegenkomen dan is deze ook altijd relatief prijzig.