Marleen van der Kuijl-Tromp:
Marleen van der Kuijl-Tromp: "Hopelijk maken we zeemijlen richting Engeland, Noorwegen of Zweden." Foto: Duco van der Kuijl

Ultiem eilandgevoel op en rond de zee

Wat is je favoriete plek op Texel?

Als ik op of rond de zee ben, heb ik het ultieme eilandgevoel, vrijheid. Ik hou van de haven, waar onze zeilboot ligt. De dijk met het weidse uitzicht over de Waddenzee vind ik prachtig, vooral 's avonds als alle lichten van de bakens over het wad schijnen. Het is heerlijk om in het weekend op het strand te zijn.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben een échte eilander, opgegroeid op Texel, in en om Oudeschild. Tot mijn derde woonde ik samen met mijn ouders en broers aan de De Ruyterstraat in Oudeschild. Ik herinner me dat we met mijn moeder veel over de dijk wandelden en bij Ceres in zee speelden en schelpen zochten. Die plakte ik dan later op een sigarendoosje. Later verhuisden we naar de Schilderweg. Mijn hele jeugd zat ik op de Bruinvis in Oudeschild op school.

Straks met de kleine meer van de Texelse natuur gaan genieten

Op de Schilderweg had ik alle ruimte en vrijheid. Ik was altijd wel wat aan het maken. Op mijn 14e kocht ik mijn eerste eigen zeilbootje, dat ik met hulp opknapte. Het bootje kreeg de naam 'Pirouette' en heeft veel over de golven van de Waddenzee en het IJsselmeer gedanst.

Na het VWO ben ik in Utrecht op kamers gegaan. Ik wilde een praktische beroep. Zo ben ik afgestudeerd op het HBO als oefentherapeut Cesar/Mensendieck. Na mijn opleiding heb ik eerst drie jaar samen met Duco in Groningen op zes hoog gewoond. Wonen en werken aan de overkant hebben mij sterker gemaakt.

Omdat het eiland bleef trekken zijn we terug gegaan. We wonen nu met heel veel plezier aan de dijk, weer in Oudeschild. Vorig jaar zijn Duco en ik getrouwd in het Zeemanskerkje en we verwachten nu ons eerste kindje.

Wat voor werk doe je?

Ik ben Oefentherapeut Cesar/Mensendieck en heb mijn eigen praktijk, Oefentherapie Texel, sinds 2016. Als oefentherapeut ben ik specialist op het gebied van houding en beweging.

Een goede houding wil zeggen dat het lichaam zonder extra spanning vrij kan bewegen. Bijvoorbeeld een goede opbouw van de rug kan helpen om nek, rug en schouderklachten te verminderen en voorkomen. Dit kan een puber zijn of een 60-jarige stratenmaker. Verbetering in houding en beweging door bewustwording en oefeningen zorgt ervoor dat klachten op lange termijn verminderen en wegblijven. Daarnaast geef ik ook Mannen Pilates, Zwanger Fit, Yin Yoga en Cesar fit.

Ik heb echt eer van mijn werk. Het is fijn om aan de basis te werken en mensen echt iets te leren. Daarnaast vind ik het heerlijk om met groepen te werken. Ik ben praktisch van aard en heb mij verder geschoold tot werkplekadviseur. Zo geef ik interactieve trainingen aan bedrijven. Dat kan op kantoor zijn, maar zo stond ik laatst op Waalenburg, bovenop een kraan, de houding van de machinist te verbeteren. Bij mijn laatste project op de TESO kwam het bukken en tillen bij het buffet vooral aan bod. Als ondernemer ga ik er voor de volle 100 procent voor, dat hoort bij mij.

Wat doe je naast het werk zoal op Texel?

Samen met Duco ben ik regelmatig op het water te vinden in onze zeilboot. Ik dans graag, Hip Hop, Zumba. Ook ben ik altijd wel bezig met klussen of iets creatiefs. De ene keer aan onze zeilboot en de andere keer in ons huis of in de werkplaats bij mijn vader. Sinds we een tuin hebben, vind ik tuinieren ook fijn. Verder ga ik graag om een bakkie koffie bij familie of vrienden. Ik kijk er nu al naar uit als de kleine er straks is om wat meer van de Texelse natuur te gaan genieten.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen vriendelijk en behulpzaam. Ik denk dat de Texelaars naar elkaar omkijken. Ook vind ik de Texelaars praktisch en daadkrachtig. Zo behandelde ik een Texelse vlotte dame. Ze slurpte werkelijk alle oefeningen en tips op, paste het direct toe en het werkte als een tierelier. Soms kan de Texelaars ook kort door de bocht zijn en snel een oordeel over anderen hebben. Dat is waar ik tegen opzag toen ik terug kwam naar Texel.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Minderen roddelen, alsjeblieft. Laten we elkaar vooral positief benaderen. Ook de hele toestand rondom Ceres had van mij anders gemogen. Er waren zoveel eilanders tegen en toch zijn de plannen doorgedrukt. Ik vraag me af hoe dat dan kan… Ik wil mijn kinderen graag, net als ik vroeger, op Ceres laten genieten. Niet heel Texel hoeft natuurgebied te worden.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Alle mooie evenementen die door de ondernemende Texelaars georganiseerd worden. Voorbeelden als het HavenVIStijn, Beach Food Festival, Sunny Side Up, de Halve Marathon van Texel. Er valt zo altijd wel wat te beleven op het eiland. Ik heb bewondering voor de mensen die het allemaal organiseren!

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Nu ik zwanger ben, merk ik hoe groot de saamhorigheid onder de 'moeders' is. Iedereen voelt en denkt met je mee.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De huisvesting voor de jongeren. Wij hebben erg veel geluk gehad dat wij ons huis konden kopen. Het is best lastig om een huis te kopen of te huren op Texel. Om de vergrijzing tegen te gaan, moet daar veel aandacht naar uit blijven gaan.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Alle mensen die om een ander denken en iets geven zonder er iets voor terug te verlangen geef ik pluim.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik sta positief tegenover toerisme. Het is een belangrijke inkomstenbron voor Texel. De drukte in het hoogseizoen ervaar ik als gezellig druk. De schoonheid van het eiland moet wel behouden blijven.

Wat doe je over vijf jaar?

Samen met Duco ben ik nog steeds gelukkig, het liefst op Texel, dichtbij de zee. Wij zorgen samen voor de kinderen. En ik ben nog steeds lekker bezig met mijn praktijk, groepslessen, klussen en dansen. Hopelijk hebben we dan meer zeemijlen gemaakt richting Engeland, Noorwegen of Zweden.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Naomi Tromp, mijn nicht. Wij trekken al van kinds af aan met elkaar op en ik vind haar een mooi mens.