Op de voorgrond Jos Witte, winnaar van de maaiwedstrijden van de OMTV.
Op de voorgrond Jos Witte, winnaar van de maaiwedstrijden van de OMTV. Foto: Willem Sangers

Vakmanschap bij maaiwedstrijd

Afstanden berekenen, de messen goed scherp hebben, de messen in de maaibalk goed afstellen en meteen kaarsrecht beginnen met maaien.

Het was kennis, kunde en vakmanschap dat zondag bij het Texels kampioenschap grasmaaien van de Oude Trekker en Motoren Vereniging kwam kijken. Tien deelnemers maaiden elk een stuk grasland van ongeveer dertig bij honderd meter. Doel was precies op een afstand van vijftig centimeter uit de grens van het toegewezen vak uit te komen.

Jos Witte kwam als beste uit de bus en versloeg daarmee Paul Wuis die zijn titel verdedigde. Derde werd Frits Witte, gevolgd door Jan Willem Vlaming en Kees Burgman die vijfde werd.

Volgens Giel Kuip van de organisatie waren de omstandigheden goed. Hij was blij dat de maaiers bij Hunsingo terecht konden. Volgens de beheersovereenkomsten mag er pas vanaf 15 juli gemaaid worden, maar dat gold niet voor het stuk land waar de maaiers zaten. Daardoor hadden ze mooi vers gras.

Een combine die intussen op de achtergrond op een moderne manier aan het maaien was, maakte het contrast tussen vroeger en nu goed duidelijk. Jos Witte rekende voor dat hij op de oude manier in een uur tegen de 0,75 hectare kan maaien, terwijl de combine rustig zes hectare haalt. Een verschil: als op de combine de gps uitvalt, staat de boel stil. "Op de oude manier heb je geen gps en kun je gewoon door blijven gaan met maaien."