Anders bekeken...

Kiewiet....

Heeft u het gezien? Drie welpjes van het wolvenechtpaar op de Veluwe dartelen in hun nieuwe wereld. Staatsbosbeheer is blij, want als de wolven jongen krijgen, is het een teken dat ze het echt naar hun zin hebben. De boswachter staat te juichen, na 150 jaar is er "weer" een definitieve vestiging. Zij het met de hulp van menselijke interventie, de wolven zijn terug.

"Maak nu niet dezelfde denkfout als bij de lieve zeehondjes indertijd", speelt er dan door mijn achterhoofd. Want een dartelend welpje wordt een roofdier met flinke hoektanden die prooien weet te verslinden. Maar een lief gezicht is het zeker die kleine welpjes, net als kleine zeehondjes, alles wat klein is, is lief.

Souwtje was ook op vrijersvoeten en nam haar kans schoon met Sem op onze Tesselse Veluwe, het bleef echter bij oefenen. Jammer. Ik ontdekte het niet door onderzoek van verzamelde keutels, zoals bij de wolf, nee we togen naar de veearts, want die heeft net als Theda & Petra een mooi echoapparaat waarmee je kunt zien hoe het binnen in de baarmoeder gesteld is. Buurman Joaz kwam steeds even vragen en voelen bij Souwtje en was teleurgesteld te horen dat het geboortefeest niet doorging. "De volgende keer beter", sprak ik hem troostend toe. Soms komen nieuwe soorten gewoon aanvliegen, is er immigratie van een gast op ons eiland die blijft. En dan voelen vogelkenners zich als Darwin op zijn reis met "De Beagle". Ik kocht pas een keramiek beeldje van een kievit - u kent de weilandbewoner wel, met zo'n mooi kuifje op de kop - bij keramiste Truus op het Horntje voor zwager Jaap. It is all in the sound: "Kiewiet".

Ik was blij met mijn aankoop, maar nog blijer zijn de vogelaars die de Indische kievit gespot hebben in De Cocksdorp. Als ik de tropische vlieger opzoek, begrijp ik dat deze Vanellus Indicus ook veel langere pootjes heeft. Jaap heeft ook lange stelten en weinig kuif. Grappig. Deze vogel is op zoek naar de Pasar Malam op het durp denk ik onder het motto: "Wat je van ver haalt is lekker"

Dartelend welpje wordt roofdier met flinke hoektanden

Stel dat er een setje komt en ze hebben het echt naar hun zin? Hebben we dan straks een nestje Indische kieviten? Of krijgen de Durpergenen de overhand? Of zijn er dan bij ons van die akelige wilde katten die in no time de gevederde vrienden hebben gevonden en als hun eigen heerlijke hapje verorberen? Ik hoop op een nieuw soort die het naar de zin heeft. Als u de wolven dan in de gaten houdt...

Jozien