Catamarans op het water om het parcours te verkennen.
Catamarans op het water om het parcours te verkennen. Foto: Videolux Productions

Wind nog even een verrassingselement voor Ronde om Texel

Een 'dobberrondje', een rustig rondje of wellicht toch een zeilronde die sneller gaat dan verwacht.

Het is vooralsnog de vraag wat het zaterdag gaat worden bij de 42ste Ronde om Texel. De weersomstandigheden zijn op het eerste gezicht prachtig met veel zon en geen regen. Het is alleen nog even twijfelachtig op het gebied van wind. Het KNMI voorspelt vooralsnog noordoostenwind kracht 3. Dat is toereikend voor een mooie ronde, alleen moet het niet zachter gaan waaien. Als de wind aantrekt naar noordoost vier of meer belooft het een prachtig rondje te worden.

Tijdens de zogeheten skippersmeeting zaterdagochtend op het strand bij Paal 17 wordt duidelijk wat het gaat worden. Die bijeenkomst begint om 9:30 uur en daar wordt officieel bekendgemaakt of de Ronde doorgaat, hoe laat de start zal zijn en waar de zeilers allemaal rekening mee moeten houden. De start zal naar verwachting ergens rond elf uur, half twaalf zijn.

Het aantal deelnemers stond donderdagochtend op bijna 240 catamarans. De verwachting is dat zich op het laatste moment nog diverse zeilers inschrijven. Er stonden ook diverse Texelaars op de lijst. Het gaat bij de Ronde om Texel straks om twee soorten winnaars: de 'first finishers' en de 'overallwinnaars'. De 'first finishers' zijn de zeilers die als eerste over de finish komen. De overallwinnaar wordt bepaald aan de hand van de berekening van de handicap van de boot. Het strand bij Paal 17 is deze dagen ook het domein van het nieuwe Waves Festival. Dat moest woensdag nog ontdekt worden door bezoekers op het strand, maar de verwachting is dat het vandaag (vrijdag), zaterdag en zondag druk gaat worden op het festival. Zowel vandaag als zaterdag zijn er vanaf 15:30 uur optredens in de blauwe tent die voor het festival op het strand is neergezet. Zaterdagavond staat om 22:00 uur Wulf op het podium en om 23:00 uur is er zaterdag een optreden van Nielson.

Waves kent ook surfwedstrijden (Grand Prix) waar de top van het Nederlandse windsurfen aan meedoet. De surfers gaan zaterdag het water op voor het open NK lange afstand windsurfen. Die wedstrijd start naar verwachting ongeveer een kwartier na de start van de Ronde om Texel. De Ronde om Texel is zaterdag vanaf 9:00 uur te volgen bij Radio Texel dat live verslag doet via 106.1 FM in de ether, www.radiotexel.nl en ook te volgen is via een link op www.roundtexel.com.