College wil naar koopprijsgrens voor woningen van €450.000,-

De koopprijsgrens voor huizen, om mensen met een economische en/of maatschappelijke binding aan Texel voorrang te geven op de woningmarkt, keert terug. B en w stellen de raad voor de grens voor koop op €450.000,- te bepalen en voor huurders op €720,42 (liberalisatiegrens).

Voor het bepalen van de hoogte van de grens is gekeken naar de woningvoorraad, de dynamiek in de markt, en de koopprijsgrens op de andere eilanden. Beneden die grens komt men alleen in aanmerking met een huisvestingsvergunning. Wie krijgen die? Iedereen die een economische en/of een maatschappelijke binding heeft met Texel. Onder de economische binding vallen: werknemers met een arbeidscontract van ten minste een jaar bij een bedrijf/werkgever op Texel of vanuit een bedrijf/werkgever tewerkgesteld op Texel. Ook ZZP'ers bij wie zijn/haar hoofdinkomsten voor het merendeel worden gegenereerd door ten minste drie klanten op Texel. Van maatschappelijke binding is sprake als men drie jaar op Texel woont. Ook terugkerende jongeren (maximaal 30 jaar oud) die na het middelbaar onderwijs van Texel zijn verhuisd voor een vervolgopleiding en nu wensen terug te keren. Verder mantelzorgers en asielzoekers. Zij die mantelzorg ontvangen/verlenen van/aan iemand die al langere tijd op Texel woont en vreemdelingen die recht hebben op verblijf in Nederland.

Uitgezonderd van de huurprijsgrens zijn campuswoningen, zoals de Potvis en de units voor de Koksopleiding, bedrijfswoningen en personeelshuisvesting. Lopende woningprojecten, zoals "Voor mekaar in Strend", "Knooperf De Tuunen", "De Korf III aan de Nikadel" en "De Jelleboog aan de Kantoorstraat" vallen onder de overgangsregeling. Daarvoor hebben de eerste bewoners geen huisvestingsvergunning nodig.